Annonse

Kunstkjøp: Dette må du vite

Portefølje: Spre risikoen ved å velge flere kunstnere eller tidsepoker. Knut Forsberg foreslår et verk fra 1880-tallet, ett fra mellomkrigstiden og ett fra 1945 - 1975. Ønsker du å ta risiko, kan du innlemme samtidskunst i porteføljen.

Munch: - Invester i Munch, sier Elgheim. - Han er den eneste norske kunstneren som har et stort internasjonalt marked. Han var en stor maler, men han er også en av verdens største 1900-talls grafikere.

Elgheim sier at grafikk blir regnet som litt annenrangs kunst i Norge fordi mange kunstnere produserer så mange blad. En slik vurdering er en villfarelse når det gjelder Munch. Han var eksperimentell og teknisk avansert.Teknisk tilstand er viktig. Det går blant annet på om papiret er gulnet, rifter, fuktskader og syreangrep, om trykket er svakt eller sterkt, og om verket er signert.

Munch har gjort over 800 motiver. Det beste er fra 90-tallet. I «Livsfrisen» produserte han kjente motiver som «Vampyren», «Angst» «Madonna» og «Det syke barn». Trykkene hans går for alt fra 10.000 til 4 millioner kroner.

- Den som bygger opp en Munch-samling over mange år, vil sitte på en utrolig lønnsom pensjon, sier Elgheim.

Elgheims auksjonshus har egne Munch-auksjoner, og selger 30-40 grafiske arbeider i året.

- Kjøp aldri Munch-trykk uten tilstandsrapport, sier Knut Forsberg.

Han minner om at de er cirka 100 år gamle og kan være forringet av mange grunner. Munch var ikke alltid så «nøye» på det. Det gjelder også signatur.

Kunstgenre: Forsberg fastslår at oljemalerier er sikrere enn grafikk. Dårlige skisser må du holde deg langt unna. Gode skisser kan være god investering. . Det er sikrest å kjøpe skisser rundt de store bildene. Ett av T. Fearnley ble nylig solgt for 220.000 kroner. Kunst fra 1880-årene er den tryggeste investeringen. Det var Norges gullalder innenfor kunst. Verkene herfra har gjennom mange år fått vise hva de er verd. Lauritz Haaland er en maler som nesten alltid selger. Men et hovedverk fra våre nasjonalromantikere er det også alltid kjøpere til.

- Vær oppmerksom på etterkrigskunst fra 50 og 60 tallet, sier Elgheim. - Den er underpriset.

Tegninger: Gode, norske tegninger er undervurdert.

Norge og utlandet: Forsberg sier at det vanligvis lønner seg å selge norsk kunst i Norge. Prisen er bedre her. Det er stort sett nordmenn som handler norske kunstverker også i utlandet. Det betyr at det kan lønne seg å stikke innom et auksjonshus neste gang du er i Stockholm, London eller Paris.

Velg kvalitet: Gallerier og kunsthandlere er av ymse kvalitet. Du er sikrest ved å gå til de største. Spør og grav. . Kunstauksjoner får samtidskunstnerne til å skjelve. Det er en test på hva kunstverket deres er verd i annenhåndsmarkedet. Men husk at det ofte er eldre bilder som kommer på auksjoner, slik at lav pris ikke nødvendigvis gjenspeiler hva de nyeste arbeidene kan gå for. Forsberg sier at mye tyder på at eldre kunstneres hovedverk er svært sjelden fremme. Kvalitetsverkene er kjøpt opp av museer og private samlere, slik at beste kvalitet av dem ikke lenger er å få tak i. Husk at «hett» ikke nødvendigvis er godt.

Annonse
Annonse