Annonse

Med seilskute over Atlanteren

Alle våre tre seilstoltheter tar imot mannskap for atlanterhavsturen, Christian Radich, Fullriggeren Sørlandet og Statsraad Lehmkuhl.

Skutene legger fra kai i New York 11. oktober. Ferden går til Brest i Frankrike med en overnatting eller to på Azorene, som er en øygruppe mellom de to kontinentene. Du bor på banjer og sover i hengekøyer. 4. november slipper sjøluften tak i neseborene. Da ankrer skutene i Frankrike og du kan kjenne den uvante følelsen av grunn som ikke gynger under føttene. Været kan bli bra, men turen kan også bli kjølig, vindfull og våt, men som Per Rønnevig i Radich-kontoret sier, det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Vinden blir sannsynligvis medvind. Turen over koster 14.900 kroner.

Du melder deg på ved å ringe skutenes kontorer i Oslo, Kristiansand eller Bergen. Det spiller ingen rolle om du er 16 eller 80 år, bare du er fysisk i stand til å sette sjøbein. Veiledning og informasjon får du fra skutene etter hvert som det nærmer seg avreise. Reisen til New York og fra Brest må du ordne selv. Men fort deg. På Christian Radichs kontor får vi beskjed om at det kommer inn påmelding daglig. Skuta har 80 plasser, pluss et mannskap på 20.

ANDRE MULIGHETER

Hvis dette høres for tøft ut, har du andre muligheter til å prøve det salte liv. Du kan bli med på seilas hvis du vil. Cutty Sark Tall Ship’s Race starter fra Antwerpen 9. juli, og ender i Ålesund 18. juli. Kanskje passer det bedre å bli med på cruising company etter seilasen. Da går det i bedagelig tempo fra sunnmørsbyen ned til Bergen, med avstikkere innom fjorder her og der. Fra Bergen går det tur til Esbjerg i Danmark.

Du kan være med på deler av seilasen, og på andre tokt med andre bestemmelsessteder. Prisene varier med strekning og tidspunkt. Noen priseksempler: En helgetur med Statsraad Lemhkuhl i slutten av april fra Sunndalsøra til Bergen koster 800 kroner. En tur med Christian Radich mellom Oslo og Skagen i sommer koster 3.400 kroner, mens et tre dagers vårtokt med Sørlandet tur-retur Kristiansand - Skagen koster 1550 kroner. Statsraad Lehmkuhl har i tillegg sine skjærgårdsturer med musikk og rekefester. Hvis forholdene ligger til rette for det, heises et seil eller to. Fullriggeren Sørlandet har kortere tokter fra Kristiansand.

Og husk, du er mannskap, ikke passasjer. Hver vakt er på fire timer.

Annonse
Annonse