BilNytt: Koreansk pengemaskin

Publisert: 1. juli 2003 kl 16.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Omsetningen økte fra 345 millioner kroner i 2001 til 427 millioner året etter. Overskuddet vokste med 84 prosent, til 50,5 millioner kroner.

Bedriften er eiet av Kolberg-familien, og resultatet overgår (så vidt) de gode tallene fra familiens mer etablert bedrift, Kolberg Motors, som importerer Mazda. (Vi skrev om Kolberg Motors i forrige utgave).

SUKSESSFAKTOR

Hyundai øker bilsalget i et fallende marked.

- Viktigste suksessfaktor er nok balanse mellom pris og produktkvalitet pluss en av Norges beste forhandlerorganisasjoner, sier Solheim.

Med det mener han at bilanleggene er rene, ryddige og representative, forhandlernes økonomi er god og de har et godt omdømme i sitt lokale marked.

- Bilkjøp er en stor investering for folk. De kjøper derfor i stor grad trygghet, sier Solheim.

Saken fortsetter under annonsen

Hyundai selges i samme butikk som Mazda de fleste steder, siden det er samme familie som importerer begge merker.

Solheim sier at de har en liten og flat organisasjon som gjør at de kan snu seg raskt hvis situasjonen krever det. Denne egenskapen fikk de bruk får i år, da firehjulstrekkere ble overraskende populære. Bedriften kunne umiddelbart svare med å endre importtyngden i favør av Hyundais firehjuling, Terracan, et 2,9 liters dyr med automatgir til 298.000 kroner. De kunne ikke umiddelbart få biler fra fabrikken, men løste det ved å få modellen fra den svenske Hyundai-importøren.

Terracan har gått fra 0 til 100 solgte enheter i løpet av årets første måneder.

Solheim legger vekt på at Hyundai Norge er et selvstendig selskap som slipper å spørre en moderbedrift (les: bilprodusent) om tillatelse før de gjør markedsmessige snuoperasjoner.

Bedriften han leder kjøper administrative tjenester som økonomi, IT og logistikk på reservedeler av Kolberg Motors. Det gjør disse funksjonene billigere for begge bedrifter, og er ifølge Solheim en forklaring på solide bunnlinjer.

SALGSSTRATEGI

Hyundai ble introdusert på det norske markedet i 1992. Salgsargumentet den gang var lav pris. Siden er strategien endret. Prisene er ikke lenger nede på introduksjonsnivået. Tung markedsføring fikk jobben med å overbevise norske bilkjøpere om at Hyundai er kvalitetsmessig på høyde med konkurrentene, men til en lavere pris. Slagordet er for tiden "Hyundai er bevis på at kvalitet ikke behøver være dyrt".

Saken fortsetter under annonsen

- Vi driver bevisst image-oppbygging, sier Solheim.

Han mener at salgsutviklingen viser at de har lykkes. Bestselgeren er Getz, som konkurrerer med Toyota Yaris og Volkswagen Polo. Den litt større Matrix følger hakk i hel.

TØFFE TIDER

Solheim tror ikke overskuddet blir like bra i år som i fjor. Mannen med 32 års bransjeerfaring, mener at 2003 blir et normalår for personbilmarkedet. Det negative, sett med importørenes øyne, er den store bruktbilimporten, som ligger på rundt 30.000 biler og som stjeler andeler fra nybilmarkedet, slik at bare 80.000 - 85.000 av nyregistrerte biler er nye. Hittil i år er det importert 12.600 bruktbiler.

- Det reduserer grunnlaget for inntjening kraftig, selv om vi får noe igjen gjennom service på importbilene, sier Solheim, som bruker anledningen til å sende et spark til firmaer som driver med bruktbilimport.

- Vi kan sette spørsmålstegn ved seriøsiteten til mange av dem, sier han.

Mens industrien jubler over fallende kronekurs, gremmer man seg hos Hyundai-importøren. De betaler bilene i euro. Når kronen faller i verdi, blir bilene tilsvarende dyrere. Hyundai har ikke kjøpt seg valutasikring fordi de mener at det har vist seg å ikke være lønnsomt i det lange løp. Økningen i arbeidsledigheten virker rett inn på omsetningstallene til bedriften.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er i stor grad de personer som kjøper biler i vår prisklasse, 150.000 - 250.000 kroner, som blir arbeidsledige, poengterer Solheim.






Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen

















Hyundai Auto Norge AS
Millioner kroner
2002


2001


Endr.

Omsetning
427,0


345,0


23,90 %

Driftsresultat
45,1


20,4


121,70 %

Resultat før skatt
50,5


27,5


83,50 %