Annonse

Charter-fall

Estimater Økonomisk Rapport har hentet inn viser at nedgangen i 2002 vil ligge på mellom 50.000 og 60.000 reisende. Det tilsvarer rundt seks prosent fra 2001, som var charterbransjens toppår med en million håpefulle pakketurister.

Saga Solreiser måtte finne seg i en omsetningsnedgang på syv prosent, mens driftsresultatet falt fra 43,9 millioner til 27,9. Star Tour, som sender flest nordmenn på pakketurer til utlandet klarte å holde en nullvekst. Selskapet beholder sin markedsandel i charterbransjen på 33 prosent. Selskapet reduserte volumet med 4 – 6 prosent, men kompenserte med tilsvarende økning i pris. Administrerende direktør Frode Hansen regner med en prisnedgang på 3 -4 prosent i år, og en volumnedgang på syv prosent.

Star Tours sjef mener at rekordgod norsk sommer i fjor har en del av skylden for at chartermarkedet falt. Aksjefondenes verdifall, utflating av boligprisene og høye renter har også vært viktig for redusert reiselyst. Hansen mener også at Sterling og Goodjet (som gikk konkurs), lokket mange fra charterturer over til rutefly. Det er også viktig at SAS og Braathens har innført nye flyruter til attraktive middelhavsland, og at de har tilbudt flere lavprisbilletter til utlandet.

I dette tilbakegangsåret markerer nykommeren Apollo seg med en vekst på 11,5 prosent. Det sveitsiskeide selskapet kom til Norge i 1998, og har på den tiden blitt Norges fjerde største, men har måttet betale for fremgangen med negativt driftsresultat.
De tre største charterselskapene

Omsetning 2002


Endring omsetning

Star Tour
1.850 mill.

0
Saga Solreiser
1.245 mill

-7,00 %
Ving Norge
1.291 mill

-12,00 %
Kilder: Selskapene
Annonse
Annonse