Annonse

I ekspressfart mot strømmen

Det er drøye tyve år siden regnskapsføreren Edgar Skjønhals bestemte seg for å starte sin egen lille reisebedrift i Østerdalen etter en tur i Østen. Reisebransjes nedgangsår var et av de beste oppgangsårene for familien Skjønhals, der barna eier bedriften, mens faren styrer og markedsfører seg som «Edgar og orkideene». Siste nytt er turer til Senegal.

- Familieturer, sier Skjøhals, - det er familier som reiser til Afrikas vestligste sted.

«HOTTEST»

Reiselivsmannen skryter voldsomt av Senegal som ferieland. Kjempegode hoteller, fantastiske bademuligheter og savannenes dyreliv der nesehornet sparker trassig med bakbena, mens flodhesten fnyser vann ut av neseborene. Og maten er fransk på det beste i den tidligere kolonien.

- Folk vet ikke mye før de drar dit, men er fornøyde når de kommer tilbake. Landet er ukjent for nordmenn, men franskmenn, nederlendere, briter og tyskere har vært der lenge, sier Skjønhals.

En kvinnelig gjest var så fra seg av begeistring og hun takket med et seks siders brev.

- Sånt er moro, sier feriemannen, som først og fremst lever av å sende folk til Asia. Thailand er klart størst, men Vietnam selger også bra.

Skjønhals tar ikke betenkningstid på spørsmål om hva som et «hottest».

- Irak, sier han.

Ikke som feriested, men som en tikkende bombe i reiselivsnæringen. Men Skjønhals selv er ikke redd for at et angrep på Saddam skal gå kraftig ut over hans omsetning. De forsvant ikke under Afghanistan-krigen, og Skjønhals tror vil forstå at flyrutene til hans destinasjoner er langt unna Irak.

Bortsett fra Irak, er Cuba det «hotteste» for tiden. Etterspørselen dit øker kraftig.

LITEN BLOMST

De første ukene i år fylte OrkidéEkspressen to fulle jumbojeter i uken, en oppløftende start på året for Skjønhals, som i fjor hadde napp hos 20.000 personer. Det gjør bedriften hans sunn. Egenkapitalprosenten er på over 50 prosent. Derfor utgjør bankrentene mer enn en femtedel av overskuddet på seks – syv millioner kroner. Tallene forteller at OrkidéEkspressen bare er en liten nisjeblomst blant villniset av bedrifter i bransjen. Ekspressens 37 ansatte sørger for anslagsvis 145 av bransjens 25.000 omsetningsmillioner.

- Vi går bra fordi vi har et fornuftig produkt til en fornuftig pris, sier Skjønhals.

Et eksempel på denne fornuften er at man kan få 16 overnattinger på 1. klasses hoteller i Bangkok for 1570 kroner, pluss 5.400 for flybilletten inklusiv avgifter.

SUKSESSKRITERER

Skjønals’ forklaring på hvorfor det går så bra er at han satser på å være stor på få hoteller fremfor å spre seg på mange. Det gir ham bra priser og han slipper å forhåndsreserve hotellrom.

- Hotellene prioriterer dem som pleier å fylle rommene for dem, sier han.

Hotellene har han luktet seg frem til gjennom det han beskriver som sin altfor mye reising.

Han tror også det betyr mye for suksessen at alle som sitter i bookingen er mye ute på destinasjonene slik at de vet hva de selger.

Potensielle kunder snuser så mye på tilbudene over Internett at bookingpersonalet kan sukke over at det er stille, men så viser bestillingene ved slutten av uken at det slett ikke har vært stille. Det er fordi folk bruker nettet til å skaffe seg oversikt og venter med å henvende seg til mennesker av kjøtt og blod før reisen skal skreddersys.

DIREKTELINJE

OrkidéEkspressen kjøper seg plass på rutefly, en geskjeft mange kan sette i gang med, og som krever lite kapital og null høyteknologi. Man kan lett få mange konkurrenter, skulle man tro.

- Skjønhals kjøper ikke påstanden om null høyteknologi. Han legger ut om alle skjermene og direktelinjene på kontoret, blant annet til Thai Airways, australske Quantas og bookingstedet Cyber (som ble startet av United Airlines). Direktelinjene sikrer tynsetbedriften de gunstige priser som de store flyselskapene sikrer seg gjennom sine hotellopplegg. Et annet suksesskriterium for den tidligere regnskapsføreren er regnskapskunnskapene hans, mener han.

- Jeg har holdt godt tak i tallene, sier mannen som har jorden-rundt reiser som et annet spesiale.

Han mener at det er lett å snuble for gründere som ikke har taket på økonomiske sammenhenger i et regnskap. Han har sørget for at overskuddet ikke har tatt ekspressfart ut av bedriften.

Annonse
Annonse