Ser lys i tunnelen

Publisert: 23. januar 2003 kl 00.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Det alle de 400.000 som sitter med andeler i et eller annet Avanse-fond nå spør seg, er hvor er det lyset? For øvrig er det et spørsmål de fleste sparere spør seg.

Investeringsdirektør Torkild Varran svarer først.

- For det første har vi hatt et fallende marked i tre år nå. Prisene er ikke hva de var, og de forventningene som lå i markedet tidligere, er ikke der lengre. Prisfallet er imidlertid større enn knekket i forventningene. Det er lettere å innfri de nye forventningene. Det andre er at det er en del ting som nå rett og slett ikke kan bli verre. Som for eksempel den norske renten, den kan i alle fall ikke bli høyere. Den er ekstremt høy nå. Faktisk så høy at livselskapene kan sitte med penger i rentepapirer og samtidig bygge opp reservene. Der er de veldig heldige sammenlignet med livselskapene i utlandet. Forholdene livselskapene har skapt i markedet kan heller ikke bli verre enn det de har vært. De har solgt en betydelig mengde aksjer, men nå har de ikke mye mer å selge. De må over på kjøpssiden. Spesielt hvis renten igjen går ned, og det tror vi den skal det neste året, sier Varran.

Han forteller at de også ser noen bedringer i makroutsiktene. At det kan snu og bli bra, men de håper at det ikke kommer en ny kjempeopptur.

- I alle fall ikke dominert av USA. Der må tilpassingen skje over tid. Hvis vi får en kjapp oppgang vil bare handelsunderskuddet bli enda større, og ubalansene bygge seg opp. Vi bør igjennom en periode med moderat økonomisk vekst, på rundt to - tre prosent. Det tror jeg er tilstrekkelig for at økonomien kan utvikle seg positivt fremover. Men med det prisnivået vi nå har på aksjer, og hvis ikke makroen knekker, vil vi nok få en reaksjon oppover. Men for all del - vi tror ikke at aksjemarkedet kommer tilbake og leverer 20 til 30 prosent avkastning per år fremover. Vi kan få et blaff, men med moderat økonomisk vekst fremover vil ikke markedet kunne levere mer en 10 - 15 prosent i årene som kommer. Og vi tror folk er i ferd med å bli fornøyd med det. Forventningene er i ferd med å justere seg ned etter en tid da mange hadde svært urealistiske forventninger, sier Varran.

Så kommer administrerende direktør Tom Rathke inn.

- Nå har vi også lagt profitwarning-sesongen bak oss, og de resultatene som er kommet den siste tiden har vært ganske ok, men det er fortsatt usikkerhet rundt 4. kvartals resultatene spesielt for teknologiselskapene. Men jeg tror at vi må komme tilbake til at det igjen leveres resultater. Det tror jeg kommer til å være avgjørende fremover. Klarer selskapene å levere positive resultater og positiv cashflow vil optimismen igjen komme tilbake. Da vil investeringene også ta seg opp, fortsetter han, før igjen Varran tar over.

Saken fortsetter under annonsen

- …men vi må samtidig være klar over at det er noen faremomenter som lurer. Som for eksempel en krig i Irak. Det spørs hvordan markedet kommer til å reagere dersom dette skjer. Det andre er spørsmålet om hvem som skal kjøpe markedet. Det er flere viktige grupper her. Livselskapene er en, utlendingene og pensjonskassene er en annen. Men de er veldig sjelden de første inn i markedet. Deres bidrag vil først være at de slutter å selge, sier Varran.

BYGGES OPP

Det er uansett mye som skal bygges opp igjen før vi igjen løper tilbake til aksjemarkedet. Etter Enron, Worldcom og ikke minst vår egen lille Finance Credit-sak, er ikke tiltroen for stor til markedet.

- Mye må bygges opp. Ikke bare tilliten til selve markedet og forvalterne. Også til selskapenes regnskaper. Jeg har vært med på fire bobler i aksjemarkedet, men dette har vært en boble på en boble. Først var luft i selskapenes regnskaper, og så har vi blåst opp den vanlige boblen, som vi av og til gjør, ved å la prisene bli for høy i forhold til inntjeningen. Derfor blir reaksjonen veldig mye større. Vi har måttet komme ned fra to bobler, sier Varran. Men han tror markedet glemmer. USA har steget kraftig den siste tiden, og de fleste, kanskje bortsett fra short-handlerne, håper og tror at det nå endelig er i ferd med å snu.

- Jeg er hellig overbevist om at aksjer på lang sikt gir bedre avkastning enn renteinstrumenter. For vi vil fortsatt forlange risikopremie på våre investeringer…

Her overtar Rathke for Varran. Slikt skjer når man kommer inn på områder som folk ivrer for.

- … du kan gjerne si at dersom du har tro på verdiskapning i industri og handel, og hvis du ønsker å ta del i den, da skal du også investere i fond, forklarer Rathke.

Saken fortsetter under annonsen

Begge tror nå at det er i Norge og på Oslo Børs vi fremover kommer til å se den største oppgangen fremover. Norge er gunstigere priset enn utenlandske markeder, mange selskaper handles nå på under bokført verdi, i tillegg skal renten mest sannsynlig ned, noe som vil gi Norge et ekstra puff, og det er vanlig at Oslo Børs ligger etter når oppturene kommer. Vi plages med at vi er et lite og litt illikvid marked. Men vi kommer etter.

Vi får håpe de har rett.