Hvis mennesket var en bil

Publisert: 29. mai 2005 kl 20.02
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Mens noen kjører bilen til vrak før de sjekker inn på verksted, har andre vett til å gripe inn før det er for sent, har den anerkjente coachen Jan Georg Kristiansen sagt.

Siden man i motsetning til kjerra ikke kan skrape et menneske, må man kople inn en psykolog for å bygge opp et menneske som har kjørt seg ned på felgen. Mens det for mange er forbundet med skam å bli behandlet innen det tradisjonelle helsevesenet, gir en time med coaching status. Coaching er nemlig et slags glanset bilde av terapi. Forskjellen er at terapi er svaret på en diagnose, mens coaching er foredlingen av et velfungerende individ. Stig Ytterstad, som foreleser i coaching, selvledelse og emosjonell intelligens på BI, sier det på denne måten:

Psykologen - som er et eksempel på en terapeut - fikser noe som er galt. Coachen utvikler potensialet i et menneske, med tanke på karriere.

Coach er det engelske ordet for en vogn, og således er det rimelig å tenke seg at coachen frakter deg fra dagens traurige virkelighet til den tilstanden du drømmer om. Hvis du sminker bleiepakker for å få dem til å se bra ut på reklamefilm, mens du drømmer om å ale opp trekkhunder i Alaska, kan det være på tide å ta grep. En del interesseorganisasjoner for yrkesaktive forstår dette, som Finansforbundet. De går aktivt ut mot sine 36.000 medlemmer for å fremme coaching.

- Vi mener at man bør gjøre en karrieresjekk på lik linje med en helsesjekk. Coachen spiller i så måte samme rolle som en lege. Man skal selv ta styring, uavhengig av opplegget til arbeidsgiveren, sier markedssjef Marianne Hagelund.

150 MILLIONER

For bare tre år siden var coaching et dødt begrep i Norge. I 2005 omsetter rundt 150 seriøse coacher for 150 millioner. I tillegg kommer kvakksalverne som har tatt et seminar på en alternativ messe. Coaching-bransjen er en jungel hvor det er vanskelig å skille næringsrike frukter fra kjøttetende planter. Det er ingen formelle krav til utdanning, og hvem som helst kan smykke seg med tittelen «coach». Siden noen timer med coach får fyr på tusenlappene, er det en fordel å finne en som duger.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg anbefaler folk å spørre coachen om formell bakgrunn og dokumentasjon på utført arbeid før de forplikter seg til et kostbart opplegg. Selv har jeg tro på «vis meg metoden» hvor coachen må demonstrere sin evne til å stille spørsmål som gir klienten innsikt i et gitt tema, sier Ytterstad.

ICF (International Coach Federation) tar ansvar for å rydde vei i vellinga, og tilbyr folk i faget sertifisering. Således kan yrket få et mer vitenskapelig tilsnitt. De ulike sertifikatene krever fordypning gjennom forskjellige mengder teori og praksis. Innen ICF i Norge har Jan Georg Kristiansen mest av alt. Hans gjeve tittel «Master Certified Coach» krever minst 230 timer med undervisning og 2500 timer med klienter som betaler. Navnet hans er på alles lepper, han er i ferd med å få gurustempel i bransjen. Kristiansen er en beskjeden mann som helst vil snakke om måten han arbeider på, og hans hovedbudskap er at en coach aldri skal falle for fristelsen til å gi råd.

TENK SELV

Tenk selv: Hvis du har et problem, og jeg forteller deg hvordan du skal løse det, tar jeg samtidig fra deg eierskapet. Dessuten, hvis du ikke følger rådene du får blir begge skuffet. Det er et dårlig utgangspunkt for neste time ...

Kristiansen snakker lavmælt, utstyrt med nøytrale klær og intenst blikk - som illustrerer hans fortrinn som coach i den rådgivningsfrie sone.

- Jeg har lite behov for å markere meg, i motsetning til mange som ender opp som rådgivere. Mitt mål er å hjelpe folk til å se seg selv, hvor de skal, og hva som hindrer dem. Det som stopper deg er sannsynligvis dårlige vaner, som du gjentar igjen og igjen på autopilot. Når du går på autopilot, er du ikke til stede i øyeblikket og har mindre tilgang på dine ressurser. Ved å stille de riktige spørsmålene kan jeg inspirere deg til å se fyrtårnet i tåken, stake ut kursen hvor du skal. Men for å få det til må du også bli klar over de ytre faktorene som stopper deg, eller dine indre «sabotører».

Med mer enn 3000 timer med klienter og en gjennomsnittspris på 1000 kroner i timen har Kristiansen tjent mer enn tre millioner på coaching så langt. I tillegg kommer inntekter fra bedrifter og kurs. På spørsmålet om han har blitt en rik mann svarer Kristiansen med et smil:

Saken fortsetter under annonsen

- På dette har mine kunder tjent mer enn meg.




Dette er coaching
  • Coaching er en form for yrkesveiledning, som tok form i USA på 1980-tallet.
  • Full åpenhet uten frykt for konsekvensene er en forutsetning: Coachen bør ikke jobbe i samme bedrift som klienten.
  • Coachens oppgave er å stille spørsmål som gir klienten en bedre innsikt i seg selv.
  • Coachen skal ikke gi råd. Klienten må finne svarene og løsningen på egen hånd.
  • Mangelen på råd er den viktigste forskjellen fra for eksempel mentor, veileder og rådgiver.
Saken fortsetter under annonsen



Coaching i tall
  • Cirka 150 coacher på full tid i Norge.
  • Cirka 600 personer har vært gjennom trening og tilbyr coaching som en av flere tjenester.
  • Cirka 900 studenter på BI velger coaching som fag i 2005.
  • Det omsettes for cirka 150 millioner i året. Beløpet vokser raskt.
  • En time kan variere fra 700 til 2500 kroner.
  • Noen tilbyr kun pakker med coaching. En topplederpakke koster mellom 100.000 og 200.000 kroner.
  • Det er vanskelig å måle avkastning, men Right Management Consultants mener de kan dokumentere at man tjener seks ganger så mye som man har investert.