7 tips om endringsledelse

Publisert: 20. august 2007 kl 10.09
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.22

Studentene Emilia Svensson, Gabriela Ulfwi og Elisabet Norell fra Foretaksøkononimisk institutt ved Lunds Universitet har på nært hold fulgt et foretak og undersøkt hva som skjer i en organisasjon i en forandringsprosess.

Underveis i arbeidet med masteroppgaven sin har de funnet frem til syv viktige faktorer som til sammen letter arbeidet for ledere og foretak som vil lykkes med en organisasjonsforandring og unngå fallgruver. Tipsene, som er omtalt på nettsiden til ledarne.se, lyder som følger:

1. Skap en sterk kultur i foretaket med tydelige verdier og normer. Det reduserer problemene med tvetydighet, og gir lederne mulighet til å styre tolkninger for å unngå eksempelvis kynisme og forandringsmotstand.

2. Ha en tydelig, kommuniserbar visjon og hensikt med forandringsprosjektet.

3. Sats på å forbedre kommunikasjonsarbeidet. Bruk kommunikasjonsavdelingen til å skape bedre informasjonsflyt.

4. Foretaket har mye å tjene på å hjelpe lederne til å bli bedre. Lederne er viktige, og jo bedre de klarer å håndtere sin rolle, jo bedre er det for foretaket.

5. Vurder fordelene med delaktighet. Det finnes ulemper, men fordelene er større enn ulempene i forandringsprosjekter der medarbeidere involveres.

Saken fortsetter under annonsen

6. Still spørsmål ved konsulenters løsninger. Ikke stol blindt på deres forandringsplaner og modeller. Eksempelvis kan kommunikasjonsplanen være for dårlig tilpasset til det enkelte foretaks unike kultur og forutsetninger.

7. Vær tålmodig. La forandringsprosessen ta tid, slik at dere kan skape et resultat som holder. Undervurder ikke prosessen. Det handler ikke bare om å forandre en gammel struktur, men også om å få alle med til perrongen samtidig.