138261181_vet_i.jpg

De skjulte beslutningsfellene

Publisert: 17. august 2007 kl 09.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Vi liker å tro at vi tenker rasjonelt og analytisk når vi fatter beslutninger. At vi går systematisk til verks. Henter inn all tilgjengelig informasjon. Analyserer. Går trinn for trinn. Dette er imidlertid sjelden tilfelle. Rasjonalitet er så krevende at psykologene har funnet ut at vi raskt hopper over til forenklede metoder. Til skjønn, tommelfingerregler, magefølelse og intuisjon.

I en artikkel i Harvard Business Review med tittelen «The hidden traps in decision making» har professorene John S. Hammond, Ralph L. Keeney og Howard Raafia beskrevet de vanligste beslutningsfellene ledere har en tendens til å falle hodestups i. Ekspertene gir også råd om hvordan man kan begrense risikoen for dårlige beslutninger, og dermed også kanskje virksomhetens tap. (Les om noen av fellene og mottrekkene mot dem nederst på siden.) Her hjemme i Norge er Linda Lai en av dem som har utfordret ledere til å tenke igjennom beslutningenes lunefulle psykologi.

Dårlig dømmekraft

- De fleste av oss har ikke bare en stor, men en overdreven, tro på egen dømmekraft. Faktisk er dømmekraften til hver og en av oss utsatt for så mange og sterke feilkilder at det på mange måter er overraskende at vi klarer å foreta så mange gode vurderinger som vi tilsynelatende gjør, sier Linda Lai, forfatter av boken «Dømmekraft», til Ukeavisen Ledelse. Hun er lederrådgiver og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI med doktorgrad i beslutningspsykologi.

Lai viser til at forskning forteller at selv i tilfeller hvor vi er helt sikre i vår sak, tar vi feil i opptil 30 prosent av tilfellene. Hun mener dette er et tankekors, ettersom det å være «helt sikker» er noe som tillegges vekt, ikke minst i ledergrupper. Og paradoksalt nok viser det seg at skråsikkerheten inntreffer særlig på områder vi ikke har stor kunnskap om. Jo mer vi kan om et område, desto mindre skråsikre er vi.

Selv om det er variasjoner ulike mennesketyper imellom, har psykologene konkludert med at beslutningsfeller er noe vi alle rammes av. Og grunnen til at vi er så utsatt som vi er, er at vi ikke er klar over hva det er som skjer med oss.

Les også mer om de seks beslutningsfeller - og mottrekkene mot dem i artikkelen

Saken fortsetter under annonsen
  • 1. Forankringsfellen
  • 2. Status quo-fellen
  • 3. Opptrappingsfellen
  • 4. Bekreftelsesfellen
  • 5. Definisjonsfellen
  • 6. Skråsikkerhetsfellen