138298371_0734b.jpg

Kompromisset har for lav status

Publisert: 1. oktober 2007 kl 09.59
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Det blinker i blått der ute i Oslofjorden. Thorvald Stoltenberg står hjemme i sin egen stue og lar blikket vandre utover fjorden. Det er her familien har holdt til når de har bodd i Norge. Tidligere i en bygård litt lenger borte, riktignok, men det har vært samme gate. Samme rolige, åpne utsikt.

Med sin karakteristiske, dype stemme forteller han at akkurat her står han hver morgen. Om det er sol, regn eller tåke. Og lar han blikket vandre mot fjorden der ute.

De «heltemodige»

Utenriksminister. FNs fredsmegler på Balkan. President i Norges Røde Kors. Godt tilbakelent i en gul lenestol i en stille stue, med et enkelt Røde Kors-krus på salongbordet, er det nesten vanskelig å forestille seg at nettopp Thorvald Stoltenberg har jobbet med noen av verdens vondeste konflikter og uroligheter. Det er en kontrast mellom bildene av fattigdom og rå kriger der ute, og mannen med kjærligheten til den rolige utsikten utover Oslofjorden her hjemme.

- Kompromisset har for lav status. Det å ikke ville fire en tomme vil alltid skape konflikter. Vi ser det ikke minst internasjonalt, der hvor det er mye vold og krig. Det som regnes som heltemodig og fint, er å være tøff. Å skulle finne løsninger gjennom kompromisser har ikke status, sier Thorvald Stoltenberg.

Mangler anseelse

Det internasjonale engasjementet lever i beste velgående selv om han for tiden bor Norge. Han er jevnlig å finne på talerstoler rundt om i landet, også hos næringslivet. Han forteller om sine internasjonale erfaringer, og benytter også anledningen til å forsøke heve det han omtaler som «kompromissets anseelse».

Saken fortsetter under annonsen

- Du ser det på fjernsyn. Folk som kommer ut fra forhandlinger, slitne og trøtte, som de skal være når de har vært igjennom vanskelige forhandlinger, og så sier de: Vi måtte dessverre ta et kompromiss.

Den tidligere fredsmegleren hever stemmen et lite hakk. Legger trykket på ordet dessverre.

- Men du forhandler jo nettopp for å få til et kompromiss, sier han.

- Jeg mener de heller burde si: Vi greide det. Vi fikk til et kompromiss. Folk skulle være glade for å få til kompromisser, sier han, og lar resonnementet følges av et blikk som er like fast som de utmeislede utsagnene.

- Vil ikke en leder som hever kompromissets fane fremstå som konfliktsky?

- Problemet her i verden er at det er for mange som ikke er konfliktsky. Det er et poeng å unngå konflikter og løse opp i motsetninger. Men det skrytes det ikke av.


Saken fortsetter under annonsen