138303878_team_.jpg

Lagarbeid i praksis

Publisert: 30. november 2007 kl 08.46
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

Resultater kan forbedres med teamorganisering. Det er Oddvar Lavik helt overbevist om. Selv oppdaget han teamets muligheter som helt ung leder i korpsbevegelsen.


10 tips om teamarbeid

1. Teamorganisering er ikke å samle x antall personer i en teamstruktur. Det kreves mer enn en ny organisasjonsplan.

2. Sett et kritisk søkelys på dagens arbeidsoppgaver og rutiner. La dette inngå i forberedelsene til teamorganiseringen.

3. Vær tydelig overfor alle involverte hva angår mål og hensikt med ny organisasjonsstruktur.

4. Hensikten med teamorganisering er bedre samhandling og å jobbe smartere. Jobb for at 20 prosent av innsatsen skal gi 80 prosent av resultatene. Unngå den vanlige «fellen» der 80 prosent av innsatsen gir 20 prosent av resultatene.

5. Sett av tid til en en-til-en samtale med alle de involverte i teamet der fokus er den enkeltes sterke sider og egenskaper, rolle i teamet og økt samhandling. Be alle du snakker med om å være kritiske til egne og andres rutiner. Vær som leder lydhør for endringer. Slike samtaler gir den enkelte et godt grunnlag for å gå inn i teamet. Ha også fellesmøter om samme tema.



De siste fem tipsene kan du lese i Ukeavisen Ledelse nr. 42, 2007. Se informasjon i den gule boksen nederst i artikkelen for kjøp av utgaven.

- Jeg er en type som blir stresset av folk som ikke tar til motmæle, og jeg var veldig opptatt av å høre folks mening. Jeg tok runden rundt hele bordet, spurte hver og en hva de mente. Uten å flagge hva jeg selv mente, spilte jeg så ytterpunkter opp mot hverandre, og dro ofte opp til litt rabalder for å få opp engasjementet, sier Oddvar Lavik, rådgiver i OL Kompetanseutvikling og foredragsholder med team som et av sine spesialfelt.

Når den taleføre bergenseren kurser folk i teamarbeid, gjør han det med basis i teori og egne erfaringer. Han har vært der ute i felten, blant annet i lederstillinger i flere banker. Han har vært forbundsleder i Norges Kreditorforbund og administrerende direktør i Tess, en av landets største leverandører av slanger til industrien.

Mindre stress

Da han ganske mange år senere ble administrerende direktør i Tess, startet han med å intervjue 50 medarbeidere. Han snakket med hver og en i 45 minutter. Fortalte at de gjennom teamorganisering skulle forsøke å jobbe smartere. Ga tydelig beskjed om at han ville ha tilbakemeldinger om hvilke rutiner som fungerte, og hvilke som ikke gjorde det. Han spurte dessuten medarbeiderne om hvilke oppgaver de mente de kunne kutte ut.

Saken fortsetter under annonsen

- I en bedrift vil ofte over halvparten ha en trygghetsprofil, og er redde for å svare på den typen spørsmål. Andre er mer fremoverlente, og tar utfordringen, sier Lavik.

Samtalene var en del av de innledende rundene til teamorganiseringen i Tess. Underveis ble også arbeidsmiljøforsker Knut Inge Fostervold koblet inn i prosjektet, og etter omorganiseringen ble det målt et lavere stressnivå i organisasjonen. De har ikke klare funn på hvorfor det skjedde, men Laviks forklaring er at stressnivået ble lavere fordi de klarte å bedre samhandlingen via teamorganisering.

Passe stort

Skal teamorganisering gi ønsket effekt, bør ikke teamene være for store. Lavik er ikke bombastisk på teamstørrelse, men sier at han personlig ikke ønsker å ha flere enn 12-14 personer på ett lag.

- Blir teamene for store, mister du oversikten. Det blir for mye opptelling, og du mister de mulighetene som ligger i de personlige relasjoner. Folk skal være litt tett på hverandre.

- Hvilke oppgaver er egnet for teamorganisering?
- Team kan brukes til det meste. Jobber man med ekstreme rutiner, er kanskje ikke team nødvendig, men også på et område som regnskap gir teamorganisering gode resultater. Samordning og rutiner blir bedre. Folk kan være kritiske til hverandre, og stille spørsmål ved hvorvidt de ulike rapportene er nødvendige og hensiktsmessig innrettet etc. Problemer i team handler som regel ikke om oppgaver, men om personer som ikke har lyst til å være med. Folk som ikke har lyst til å dele med andre.

Saken fortsetter under annonsen