138297402_0732b.jpg

På rett skattekurs?

Publisert: 20. september 2007 kl 10.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Norsk næringsliv går så det suser, og jo mer penger bedriftene tjener, desto bedre tider er det for kurs-, konferanse- og reisearrangørene. Noen klikk på Internett, og man finner tilbud i hele spekteret fra tradisjonelle julebord og konferanser til bøffeljakt i Zambia og fisketurer til Panama.

- Jeg tror det har skjedd en utvikling når det gjelder hva kunder og medarbeidere forventer av utenomfaglige ting i tilknytning til jobben. Det ser ut til at det har utviklet seg en kultur for den slags i enkelte bransjer, sier Monica Sivertsen, underdirektør ved Oslo ligningskontor.

Om enkelte bransjer, kanskje godt hjulpet av arrangørene i eventbyråene, har skrudd forventningene i været, betyr det imidlertid ikke at ligningskontoret har gjort det samme. Representasjon, kurs, konferanser og reiser er områder Oslo ligningskontor jobber målrettet med og prioriterer høyt ved kontroller. De har mange bokettersyn på området, hvorav ettersynet av Fremskritts­partiets stortingsgruppes innberetninger har vært et av de mest omtalte de siste ukene.

Monica Sivertsen kommenterer ikke enkeltsaker, men bekrefter at dette er områder hvor de jevnt over finner mye feil i næringslivets regnskapsbøker.

- Er det vanskelige regler som gjør at det blir så mye feil?

- Nei. Reglene er ikke vanskelige, og de har vært stabile over tid. Det avgjørende for velferdstiltak vil være om de er rimelige, blant annet når det gjelder verdi, og om de er vanlige i arbeidslivet.

På kurs

Saken fortsetter under annonsen

Når arbeidsgiver betaler for at medarbeidere følger kurs med faglig innhold, utløser det ingen skatteplikt. Arbeidsgiver får fradrag. Arbeidstaker blir ikke fordelsbeskattet.

Hvis kunder deltar, og formålet med kurset eller seminaret er at de skal øke kunnskapen om ditt produkt, utløses ikke skatteplikt.

Det som ofte er stridsspørsmålet når næringslivet havner i diskusjon med ligningskontoret, er om det faglige innholdet tilfredsstiller lovens krav.

- Det vi ser på, er hva som er hovedformålet, for eksempel med en reise. Drar man på tur til Nederland under fotball-EM og har lagt inn et besøk på fabrikken, så vil ikke det være nok. Hvis man er borte fra torsdag til mandag og er tre timer på fabrikken på fredag, er det lite sannsynlig at fabrikken er hovedformålet. Er hovedformålet å se EM-fotball, vil det for ansattes del være et velferdstiltak av så stor verdi at det utløser skatteplikt. Overfor kunder er det reglene om representasjon som gjelder.