138301420_0740b.jpg
Terje Venold har vært toppsjef i Veidekke i 19 år, og har ledet selskapet gjennom en enorm vekst.

Prises for godt lederskap

Publisert: 8. november 2007 kl 09.48
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

- Terje Venold har ledet Veidekke i 19 år, og representerer noe av det beste innen norsk lederskap. Han har hatt stor innflytelse på kulturutvikling i egen bedrift og byggenæringen generelt, sier Terje Nygaard, konsernsjef Manpower og medlem av «Kunsten å lede»-juryen.

Sammen med HR Norge deler Manpower hvert år ut prisen «Kunsten å lede», og i år falt altså valget på Veidekkes Terje Venold, som får prisen for sitt langsiktige, verdibaserte og personlige lederskap.

Juryen trekker i sin begrunnelse særlig frem Veidekkes vekst de senere årene, og alle de selskapene Veidekke under ledelse Venold har integrert i konsernet. Ifølge juryen har integrasjonsarbeidet foregått på en meget god og effektiv måte, der bidraget fra det sentrale konsernet har lagt verdimessige premisser for kulturbyggingen.

Terje Venold sier til Ukeavisen Ledelse at det er utrolig hyggelig å få prisen.

- Jeg ser på det som en anerkjennelse for min måte å lede på, og som en anerkjennelse til en hel organisasjon, sier Terje Venold.

- Hva er viktig for deg i måten du leder på?

- Jeg er veldig opptatt av involvering, herunder å involvere medarbeidere i prosesser og beslutninger. Samt åpenhet. Det er to veldig sentrale områder for meg.

Saken fortsetter under annonsen

Solide tall

Og Veidekke går så det suser for tiden. Konsernet gjorde det svært godt i tredje kvartal, og slår i bordet med både en omsetningsvekst og en vekst på bunnlinjen på 20 prosent. Resultatet før skatt for tredje kvartal endte på 327 millioner kroner. I bakhånd har entreprenørkonsernet en samlet ordrereserve på over 14 milliarder kroner.

Da Venold begynte ble toppsjef for 19 år siden, hadde Veidekke rundt 1000 medarbeidere. Nå er de nesten 7000. Det er nå en av Norges største virksomheter og en av Nordens største entreprenørbedrifter.

- Hvilke ledelsesmessige utfordringer byr dette på?

- Vi har som filosofi å involvere og forankre. Dét blir mer krevende med 7000 medarbeidere enn med 1000. Vi er imidlertid blitt flinke til å utvikle prosesser for å få forankret strategier. Vi har systemer, og har utviklet mange gode, reflekterte ledere som tar dette gjennom organisasjonen, sier Venold, som også selv reiser mye rundt til enhetene. Han gjør det fordi han mener det er viktig å være synlig, men forteller at det også betyr mye for hans lederskap, fordi han får truffet mange mennesker som har verdifull kunnskap om hvordan det står til der ute.

Involverer

Terje Venold beskrives av juryen som en leder med stor indre trygghet. De mener han gjennom sin troverdighet og personlige overbevisningskraft utøver verdibasert ledelse på en måte som skaper både respekt og resultater.

Saken fortsetter under annonsen

- Terje Venold har bidratt sterkt til de gode resultatene Veidekke har oppnådd gjennom alle de årene han har ledet selskapet. Venold involverer, gir muligheter og har i stor grad en personlig dialog med sine ansatte. Det er ganske unikt, mener Even Bolstad, daglig leder i HR Norge.

Istedenfor å involvere kun prosjektledelsen, trekkes alle medarbeiderne i et prosjekt gjerne med i både planlegging og gjennomføring. Ved prosjektstart samles eksempelvis alle for å definere de største utfordringene og de beste løsningene, og gjennom løpende kommunikasjon og rapportering blir fremdriften et felles ansvar, forteller juryen. Og disse prosjektene viser etter sigende de beste resultatene innen mange parametere. Herunder lavere fravær, bedre trivsel, bedre lønnsomhet, bedre kvalitet, bedre prosesser, mer fornøyde kunder og gode resultater innen Helse, miljø og sikkerhet (HMS).

Blant de øvrige positive sidene juryen vektlegger ved Venolds lederskap, er det faktum at Venold og Veidekke har satset bevisst på at de ansatte skal ha en betydelig eierandel i egen virksomhet. Per i dag sitter medarbeider ifølge Terje Venold på aksjer for nærmere 1,3 milliarder kroner.