138300488_medar.jpg

Sjefens verste samtale

Publisert: 25. oktober 2007 kl 16.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

Gir du høyt lønnstillegg til bråkebøtta, klageren og skrytepaven? Mens den stillfarne må klare seg med mindre? Fordi det er behagelig for deg å gjøre det slik? Det er viktig at sjefer er klar over, og mestrer sin subjektivitet. Det fastslår den svenske lønnseksperten Tommy Wahlström.

Hans budskap er at lønn skal settes på et saklig grunnlag, med basis i bedriftens lønnspolitikk, men at sjefen må være klar over hvordan subjektivitet og følelser påvirker lønnsfastsettelser.

Tommy Wahlström er konsulent i Hewitt Löneanalyser. Han har vært personalsjef i Philips i Sverige, og har 20 år bak seg som personaldirektør i Svensk Näringsliv, arbeidsgiverforeningen som tilsvarer norske NHO. I løpet av sin karrière har han gjennomført et par hundre lønnssamtaler, og erfaringene er samlet i boken «Lönesamtal och lönesättning». Boken, som snart kommer ut også på norsk, inneholder en lang rekke praktiske råd og tips til ledere som skal ha lønnssamtaler med sine ansatte.

Forståelse og aksept

- Som sjef er man stadig i dialog med medarbeiderne sine. Det føles naturlig og bra. Når det kommer til de mer strukturerte samtalene, blir det vanskeligere. Og aller vanskeligst blir når sjefen sitter foran medarbeideren og skal forklare hvorfor hun får så eller så mye i lønnsøkning, konstaterer Tommy Wahlström.

Når han snakker om lønnssamtaler, handler det om den individuelle samtalen der sjefen forteller medarbeideren hva resultatet av lønnsforhandlingene ble, og hvorfor. Selve forhandlingsprosessen er over.

Men når uroen kryper rundt i magen, og du kanskje ikke sover godt natten før samtalen, handler det som regel om følelser: Hvordan vil medarbeideren reagere på det du skal fortelle? Blir hun glad, lei seg, sint eller skuffet? Som sjef må du kunne håndtere alle disse følelsene. Du representerer bedriften, og har et ansvar for bedriftens lønnsstrategi. På samme måte som du har ansvar for forretningsstrategi.

Saken fortsetter under annonsen

- I lønnssamtalen må du som sjef spille med åpne kort, og du kan ikke forvente at medarbeideren skal gå jublende ut derfra. Det beste du kan oppnå er gjerne at hun tenker at: «Jeg ville gjerne hatt litt mer, men jeg forstår hvorfor det ble slik, og jeg vet hva jeg kan gjøre bedre i jobben min for å forbedre lønnsutviklingen fremover», sier Wahlström.