138297865_0733b.jpg

Start med deg selv

Publisert: 21. september 2007 kl 14.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Hva har par- og familieterapi med lederutvikling og motivasjon på jobben å gjøre? En hel del, skal vi tro Kate Elin Søyland, daglig leder, motivator og familieterapeut i Åpen Dialog i Sandnes i Rogaland.

Når tilværelsen slår knute på seg for folk, er det ofte relasjonene mennesker imellom det handler om, og Søylands erfaring er at det som starter som en samtale om jobbproblemer ofte ender som en samtale om både jobb- og privatliv. Og omvendt.

- Jeg så sammenhengene da jeg startet å jobbe som familieterapeut. Har ikke folk det bra hjemme, går det fort utover jobben. Noen klarer å ha jobben som et friminutt, og prioriterer kanskje også jobben litt ekstra fordi det er så lite trivelig hjemme, men hos de fleste som sliter hjemme, daler jobbmotivasjonen. Flinke medarbeidere blir ineffektive, sykefraværet øker og ender i verste fall opp i langvarige sykemeldinger. Jeg så behovet for en mer helhetlig tilnærming til menneskets livskvalitet, der jobben inkluderes, sier Kate Elin Søyland.

- Normale problemer

Søyland er utdannet barnepleier, sosionom og familieterapeut, og jobber nå i skjæringspunktet mellom arbeidsliv og privatliv. Hun har tidligere jobbet i det offentlige i flere år, men ble kritisk til det store problemfokuset hun mener lever innenfor ulike offentlige instanser. I sin egen virksomhet er hun nøye med å påpeke at hun ikke har til hensikt å «fikse» folk. Ikke lover hun at bedriftens resultater vil stige til himmels heller.

Mange av dem som søker råd hos henne er ledere, og mange er menn. Søyland tror at noe av grunnen til at disse sjefene kommer, er at hun snakker et forståelig språk og har en praktisk, ressursbasert tilnærming der arbeidsliv og privatliv kombineres.

- Jeg ser på kundene mine som ressurssterke personer med mange muligheter. De er ikke passive klienter som trenger behandling, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Istedenfor å konsentrere seg om individ, egenskaper og diagnoser, jobber Søyland med dynamikk i relasjoner og samspill. Mange av dem som kommer blir for øvrig lettet over å høre at de ikke er «unormale».

- Vi vil jo helst at all kommunikasjon skal skje knirkefritt, men gnisninger er naturlig der mennesker omgås. Motgang, problemer og kriser er ikke farlig eller sykt, men helt naturlige ting som oppstår i mellommenneskelig samspill og relasjoner. Det finnes knapt en person som ikke opplever en krise i jobb- eller privatsammenheng i løpet av livet.