0725b14_am_koch.jpg
Per Axel Koch, konsernsjef i Adresseavisen ASA og styreleder i Sparebank1 Midt-Norge, har ifølge Ukeavisen Ledelses toppsjef-analyse sine sterkeste lederegenskaper på følgende felter: Evnen til å oppnå resultater, besluttsomhet, evne til å gjennomføre omstillinger og integritet. Lavest score oppnår han på sosial teft og evne til å motivere ansatte.

Tenker store tanker

Publisert: 29. juni 2007 kl 13.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.33

Per Axel Koch hadde vært et emne til sjefsjobben i Media Norge hvis Adresseavisen ikke hadde blitt skviset ut. Og dét tror jeg hadde vært helt i tråd med Kochs personlige ambisjonsnivå. Om Per Axel Koch ikke uttrykker sine ambisjoner klart, så ser man dem i all hans gjerning. Schibsted-sjef Kjell Aamot ser ut til å være idealet hans; og en stund gikk de jammen meg i samme klær også. For min egen del har jeg lurt på når Adresseavisen blir for lite for Per Axel Koch, sier en medieekspert til Ukeavisen Ledelse.

Per Axel Koch er konsernsjefen i Adresseavisen ASA, som var styreleder i Kanal24 og fremdeles er styreleder i Sparebanken Midt-Norge. De siste månedene har han figurert i mediene som sjefen for Adresseavisen, som lenge så ut til å bli en joker i spillet om hvorvidt mediekonsernet Schibsted skulle få gjennomført sin kongstanke om å samle de største regionavisene i et rike eller ei.

Schibsted ville riktignok på et tidspunkt selge aksjene sine i Adresseavisen for å komme under den lovfestede eierskapsgrensen, men alt tyder på at Medietilsynet likevel sier nei. Neste stopp blir da Klagenemda for eierskap i media, og hva som kommer til å skje med Adresseavisen vites ennå ikke.

Rasjonaliteten selv

Sørlendingen Per Axel Koch har, med utgangspunkt i sitt konsulentvirke i McKinsey på slutten av åttitallet/begynnelsen av nittitallet, slått seg opp til å bli en markant leder i Trøndelag. Han har i en årrekke levert solide økonomiske resultater for Adresseavisen, men ble rikskjendis først som styreleder i Kanal24.

Og her måtte han gang etter gang stå skolerett og forklare seg: Hvorfor sviktet lyttertallene? Hvor ble det av annonsekronene? Og var det nå særlig smart av radiokanalen å definere målgruppen til «kvinne 32 år»?

Saken fortsetter under annonsen

Motgangen kan ha kommet overraskende på Koch. En tilbakevendende kommentar fra så godt som alle de kildene Ukeavisen Ledelse har vært i kontakt med i forbindelse med denne toppsjefanalysen, er nemlig hvor «flink» Per Axel Koch er.

– Svært ambisiøs, konkret, handlingskraftig og resultatorientert, sier en redaktør.

– En meget profesjonell og dedikert leder, mener en hodejeger.

– Han er til de grader rasjonell. Han er et av de mest rasjonelle menneskene jeg har møtt, forteller en annen.

– En veldig resultatorientert leder som har fått til mye. Han er en strateg, og har gått en god skole hos McKinsey, resonnerer en ledelsesekspert.

Skal man tro folk som har fulgt Koch opp gjennom årene, så er det tall, fakta, analyser og struktur som er hans sterkeste kort. Han er ikke blant dem som stoler på magefølelse og intuisjon. Ulempen med alle faktaene og analysene, er at de danner grunnmur for en lederstil som til tider kan oppleves som lite fleksibel. En fra Trondheim som har fulgt Koch en stund, sier det slik:

– Han kan nok raskt skifte mål, men bare hvis analysene tilsier det.

Saken fortsetter under annonsen
factbox_2
søn 20.02.2022 23:47
Toppsjefen