138390788_armer.jpg

Bruk kroppsspråket

Publisert: 29. januar 2008 kl 17.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Fremstår du som inspirerende, trygg og kompetent, eller kjeder du både deg selv og andre? Kroppsspråket forteller folk mye om hvem du er, og hvor trygg du er i rollen din.

Dette kan ha betydning, ikke minst i forhandlinger. I Businessweek gir Carmine Gallo, kommunikasjonsveileder og forfatter av «10 Simple Secrets of the World's Greatest Business Communicators» følgende råd om kroppsspråk:

Søk øyekontakt

Øyekontakt gjør at du virker sikker og kompetant. Vandrende øynde reflekterer det motsatte, og kan ødelegge for deg i forhandlinger. Skal du be om lønnsforhøyelse, må du gi uttrykk for at du fortjener det.

Unngå tromming og fumling

Nervøs tromming med fingre, «urolige» føtter og fikling med penn og papir er forstyrrende og gir et lite kraftfullt inntrykk.

Len deg fremover

Saken fortsetter under annonsen

Hvis du inntar en tilbakelent positur, kan det få deg til å virke fjern, uinteressert og «frakoblet». Hvis du lener deg litt fremover, virker du mye mer engasjert. Et triks hvis man ønsker å være mer fremoverlent, er å sitte litt nærmere kanten på stolen.

Bruk hendene

Om du sitter eller står: Hender er viktig. Gestikulering med hendene i passe stor dose, kan bidra til at tilhørerne får større tillit til deg. Tenk imidlertid balanse. Gjør du for lite av det, kan du se stiv og rar ut. For mye av det gode kan på sin side få deg til å se ut som om du er ute av kontroll. Vær imidlertid ikke redd for å bruke hendene for å understreke nøkkelpoeng.

Velg åpenhet

Et lukket kroppsspråk bygger en barriere mellom deg og tilhøreren. Hvis du forhandler, er det et poeng å bygge ned barrierer. Husk at armer i kors «lukker». Det samme gjør ben i kors og håndflater som er «sammenklappede». Å legge armene i kors vil neppe ødelegge en forhandling, men det kan bidra til at det blir vanskeligere å etablere en sterk forbindelse med den du snakker med.

Lytt aktivt

Under forhandlinger vil folk gjerne vite at den andre lytter. Vis genuin interesse gjennom smil, øyekontakt og nikking når det passer. Ta en ørliten pause før du svarer. Det viser at du lytter og vurderer det den andre sier.

Saken fortsetter under annonsen