Endring av vaktlisten

Publisert: 22. mai 2008 kl 15.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Problemet er at sjefen ofte ringer samme dag og sier at jeg ikke trenger å komme. Dette føles urimelig når vaktlisten er satt opp i forkant, og jeg har regnet med denne vakten. Kan arbeidsgiver gjøre dette?

Svar: I all hovedsak nei, i hvert fall ikke uten at du får lønn for vakten. Det følger av arbeidsmiljølovens § 10-3 at det skal settes opp en arbeidsplan dersom arbeidstakerne jobber til ulike tider på døgnet. Arbeidsplanen skal vise hvilke uker, dager og tider den enkelte arbeidstakeren skal arbeide. Regler om arbeidstid og arbeidsplaner/vaktlister følger også av tariffavtaler på området, se her særskilt Riks­avtalen mellom LO og NHO. Jeg legger i det følgende til grunn at bedriften ikke er organisert, og går derfor ikke inn på disse regler. Du skriver at slik arbeidsplan utarbeides hver måned gjennom en vaktliste. Plassering av når arbeidet skal utføres tilliger normalt arbeidsgiver styringsrett. Arbeidsgiver har altså full styring på dette, men denne retten kan begrenses av avtale. Slik avtale kan enten følge av selve arbeidsavtalen, eller som i ditt tilfelle, av en vaktliste. Når vaktlisten er satt opp, binder dette arbeidsgiver som en avtale. Du som arbeidstaker har således en rett og en plikt til å innrette deg etter denne vakten. Dersom arbeidsgivers behov endrer i etterkant, er han begrenset til å avtale annet med deg. Det vil være innenfor hans styringsrett å gi deg beskjed om å være hjemme fra vakten, men han kan ikke trekke deg i lønn for dette. Du vil således ha et krav på lønn for de timer du skulle ha arbeidet.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen