Gode ledere viktigst

Publisert: 25. februar 2008 kl 09.04
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

- Vi kan ikke slå oss til ro med at en snau halvpart av de ansatte i departementer og øvrige statlige etater synes deres nærmeste leder ikke gjør en god nok jobb. Det er for dårlig, rett og slett, sier statsråd Heidi Grande Røys til Aftenposten.

Bakgrunnen for statsrådens skarpe lederkritikk er en omfattende, representativ kartlegging av statsansattes syn på egne arbeidsforhold. Her kommer det blant annet frem at seks av ti statsansatte ikke skjønner hvorfor organisasjonen de jobber i gjennomfører omstillinger. Mange opplever også de har dårlige utviklingsmuligheter, og at de ikke ser resultatene av den jobben de gjør. Statsråden mener denne typen funn viser at ledelsen ikke har gjort den jobben de skal gjøre, og legger til at hun om få uker legger frem en ny ledelsesplattform for staten.

Selv om snaut halvparten av de ansatte ikke er fornøyde med nærmeste leder, så er jobbtilfredsheten alt i alt høy i offentlig sektor. Den nye kartleggingen viser at 82 prosent av de spurte er tilfredse eller meget tilfredse. For privat sektor er det 72 prosent som kan si det samme.

58 prosent av de spurte har ingen planer om å skifte jobb. Blant de som slutter, oppgis imidlertid ikke lederskap, men lønn, som den viktigste årsaken. Flere grupper i offentlig sektor forventer et lønnsløft i årets oppgjør, men her har statsråden ingen løfter å by på. I sitt svar til Aftenposten på hva hun vil gjøre med lønnen i offentlig sektor, nøyer hun seg med å svare at utgangpunktet er å være konkurransedyktige på lønn og andre betingelser samlet sett.

Saken fortsetter under annonsen