138307014_breiv.jpg
Ukeavisen Ledelses redaktør Magne Lerø overrekker prisen «Godt lederskap 2007» til landslagstrener Marit Breivik.

«Godt lederskap 2007» til Marit Breivik

Publisert: 18. januar 2008 kl 08.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Overrekkelsen av prisen skjedde på NRKs Frokost-tv i dag fredag 18. januar. Se innslaget på NRK Nett-tv her.

Ukeavisen Ledelses lesere, BI Kompetanseforum og Ukeavisen Ledelse har stemt fram Marit Breivik som vinner av prisen «Godt lederskap». Hun utkonkurrerer dermed nominerte næringslivstopper som Bjørn Kjos fra Norwegian, Kjell Aamot i Schibsted, Knut Kjær fra Oljefondet og tidligere konsernsjef i Aker Kværner, samt tidligere landslagsspiller i håndball, Inge Hansen.

Like før jul ledet Marit Brevik kvinnelandslaget fram til VM-sølv. Med dette leverte hun nok en gang en idrettsprestasjon på internasjonalt toppnivå, og hun igjen gjorde hun det ved hjelp av sin særegne lederstil.

- Ledelse handler ikke om å ha flest mulig mennesker under seg eller flest millioner å passe på. Ledelse handler om å få det beste ut av medarbeidere, om trofasthet, klokskap og dristighet, om å være hengitt til et oppdrag og glad i de menneskene man jobber sammen med. Derfor Marit Breivik. Hun har i en årrekke vist at hun er en trener og leder av første klasse, sier Magne Lerø, redaktør i Ukeavisen Ledelse.

Landlagstreneren synes det er inspirerende å få prisen.

- Det er en inspirasjon i den forstand at det vi som lag og vi som lederteam presterer blir lagt merke til utover eget miljø og har verdi utover de kampene vi spiller og de medaljene vi måtte hente. Det gir meg glød med tanke på videre utvikling, sier Marit Breivik til Ukeavisen Ledelse.

Marit Breivik overtok ansvaret for landslaget i 1994, og det sies at ingen annen norsk landslagssjef i noen lagidrett overlevd i lederjobben like lenge som henne. Hun kom inn med en nyskapende, men bærekraftig lederstil som sto i sterk kontrast til den brølende, dominerende stilen en del mannlige trenere er kjent for.

Saken fortsetter under annonsen

Lavmælt gir hun beskjeder, hun gir spillerne medansvar og i noen kamper har hun også latt spillerne legge taktikken. Hun kjenner hver enkelt av spillerne sine godt, snakker med dem og veileder dem etter behov, både på og utenfor banen. Hun er imidlertid også være en tydelig leder når dét kreves.

Marit Breivik er dessuten kjent for å tenke langsiktig. Hun bygger lag, og i denne prosessen bygger hun også opp nye spillere. Hun tør å slippe til nye talenter, selv om veteranene kanskje hadde gjort det bedre der og da.

Det har vært noen nedturer, som da laget ikke klarte å kvalifisere seg til OL i Aten i 2004, men Breivik har alltid klart å få jentene tilbake på toppnivå.

Breivik har VM-gull fra 1999 og EM-gull fra 1998, 2004 og 2006.

I 2008 er det OL i Beijing.