138389038_impon.jpg
unknown

Imponér investorene

Publisert: 8. januar 2008 kl 10.18
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56

Spaltist og fagbokforfatter David E. Gumpert gir i Business Week en lang rekke råd om hvilke temaer som bør med en investorpresentasjon. Her er noen av tipsene hans:

1. Hva er muligheten?

Med andre ord: Hvilket problem er det du løser? Investorer vil ofte lure på hvorfor ingen har forsøkt å løse dette problemet før. Eller, hvis noen har forsøkt tidligere, hvorfor virket det ikke? I tillegg til å fortelle hvilket problem du løser, må du overbevise potensielle investorer om at fordelene ved å løse dette problemet er store nok. Legg frem de dataene du har om dagens marked, og ulike estimater for potensiell markedsutvikling.

2. Hvorfor har du spesielle fortrinn når det gjelder å løse dette problemet?

Eksempler på slike fortrinn kan være patenter på nye produktløsninger eller prosesser, eventuelt et sterkt varemerke eller unike samarbeidsavtaler. Et annet konkurransefortrinn kan være den erfaringen bedriftens lederteam sitter inne med. Når det gjelder lederteamet og medarbeiderne, kan det være lurt å vise til allerede oppnådde resultater og fortelle noe om hvorfor dere lykkes. Hvis dere ikke lyktes, si noe om årsakene.

3. Hvilken forretningsmodell har du valgt?

Presenter modellen og fortell hvorfor du forventer at du skal lykkes med denne. Hva skal til for å få opp omsetningen i akkurat denne modellen?

Saken fortsetter under annonsen

4. Hvordan vet du at du vil få kunder?

Investorer vil ofte være mer interessert i bedriftens egne undersøkelser og tester enn generelle, eksterne markedsundersøkelser. Jo, nærmere opptil et salg du ligger, jo bedre. Neste spørsmål er: Hvordan vil du knytte kontakt med kundene? Hvilke kanaler vil du bruke? Butikker, internett - eller en kombinasjon? Og - hvordan skal du få kundene til å kjøpe flere ganger. David E. Gumperts råd er: Legg mye innsats i å dokumentere hva du vet om forbrukeradferden og hvilke kanaler du mener vil virke best.

5. Har du en superselger?

Investorer vil gjerne vite om du har en superselger om bord. Kan du peke ut et par mennesker med dokumentert salgserfaring, vil investorene like det. De vet at salg krever talent, og de vet at mange unge bedrifter, og da spesielt de tekniske, ikke har gode nok salgstalenter i organisasjonen.

6. Hva vet du om konkurransen

Hvor er konkurrentene dine dyktige? Hva gjør de dårlig? Jo, mer spesifikk du er, jo bedre. Si etterpå noe om hvor du tror du kan slå dem.

7. Hva er risikoen?

Saken fortsetter under annonsen

Dette er kanskje ikke det punktet du ønsker å dvele lengst ved, men du bør vise at du har et forhold til risiko. Hvis forretningsmodellen din ikke har vært brukt i denne bransjen før, fortell det. Hvis det ligger an til at konkurransen vil øke det neste halve året, si det.

8. Hvilke marginer forventer du?

Legg frem et sammendrag av de finansielle beregningene dere har gjort. Legg vekt på marginene, og hvordan disse kan tenke seg å endre seg hvis konkurransen endres.

9. Hvor realistisk er utgangsstrategien?

For profesjonelle investorerer som lever av å investere i oppstartselskaper vil det være interessant å få vite noe om hvordan de kan få tatt ut profitt, gjerne i løpet av fem år. Vanlige strategier er aksjesalg eller å la et annet selskap kjøpe opp hele virksomheten. Begrunn også denne strategien.