På linje med justismord

Publisert: 23. januar 2008 kl 09.46
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Det er ikke bevist verken at Gerd-Liv Valla er «en mobber», eller at det hefter en kronisk mangel ved hennes personlighet som at hun «mangler empati», konkluderer Jørn Bue Olsen, rådgiver innen ledelse og etikk med doktorgrad på etikk i næringslivet.

I forlengelsen av NRKs Brennpunkt-program om granskningen av Valla-saken problematiserer Jørn Bue Olsen psykiaternes konklusjoner i sin spalte i Ukeavisen Ledelse. Han skriver: «Psykiatere og granskere vet kun hvordan Valla hadde blitt oppfattet i en del situasjoner i rollen som LO-leder. Men de har ikke grunnlag for å dømme henne som menneske slik de gjorde. Det er et karakterdrap på linje med justismord. Og jeg må føye til: Et gufs fra fortidens psykiatri.».

Etikkeksperten konstaterer at for mange medarbeidere i LO har tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla i flere situasjoner fremstått som en mobber. Det har fremstått som om hun «manglet empati», var «truende», men han skriver imidlertid at det ikke dermed er bevist at hun generelt sett er «en mobber» og det hefter en kronisk mangel ved hennes personlighet; som at hun alltid «mangler empati».

Psykiaternes rapport er blant annet er basert på 29 anonymiserte vitneutsagn. Man imidlertid aldri kan stole 100 prosent på et vitne, konstaterer Bue Olsen. Et vitnes fokus og de svar som avgis vil blant annet avhenge av intervjusituasjonen, og derfor må et vitneprov alltid sjekkes videre, skriver han.

Jørn Bue Olsen konstaterer at det ikke er bevist at Valla er «en mobber». Han mener denne saken handler om hvordan Gerd-Liv Valla har tolket og spilt sin rolle som LO-leder, og om hvordan andre oppfatter dette. Og her mener han at dokumentasjonen er mer enn overveldende med hensyn til Vallas oppførsel. Den var ikke en leder verdig.

Når det gjelder Vallas fremtid, er Bue Olsens konklusjon som følger «Valla må over i en rolle der hun igjen kan vise sin dyktighet som fagperson, samtidig som hun kan vise sin 'empati' og 'innsikt' i kompliserte saker, som jeg tror mennesket Valla har, men som lederen Valla manglet i altfor mange viktige situasjoner.»

Saken fortsetter under annonsen

Les hele Jørn Bue Olsens «Hvordan er lederen som menneske - egentlig?» i spalten Verdiforum i papirutgaven av Ukeavisen Ledelse den 25. januar 2008. (Nr.4 2008)