Berg-Hansen: - Helt uakseptabelt avtalebrudd

Publisert: 11. november 2009 kl 19.56
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) valgte å uttale seg udiplomatisk om EU da hun i en tale på Norges Fiskarlags landsmøte onsdag kommenterte konflikten om makrellfisket i Nordsjøen.

- Jeg vet ikke helt hvilket ord jeg skal bruke om dette. I diplomatiske kretser ville de kanskje si at vi er «overrasket» eller «skuffet». Jeg vil si følgende: Avtalebruddet er helt uakseptabelt.

- Særlig siden EU er blitt en bedre og bedre samarbeidspartner. Det er ingen grunn til å legge skjul på at høstens forhandlinger med EU vil bli svært krevende som følge av makrellsaken, tilføyde hun.

Tvisteløsning

Den nye fiskeriministeren brukte noe mer diplomatiske vendinger i sin omtale av en annen konflikt - EUs vedtak om å forby import av selprodukter.

- Dette dreier seg ikke bare om handelsrestriksjoner. Det handler om vår rett til å høste av havets ressurser. Vi har derfor bedt om tvisteløsningskonsultasjoner med EU, sa Berg-Hansen.

Hun sa at når disse konsultasjonene er gjennomført mot slutten av året, vil regjeringen ta stilling til «hvordan vi på best mulig måte kan ta denne saken videre».

Saken fortsetter under annonsen

Vårherre og markedene

Talen på landsmøtet var statsrådens første møte med Norges Fiskarlag etter at hun avløste Helga Pedersen (Ap) som leder av Fiskeri- og kystdepartementet. Lisbeth Berg-Hansen ble vel mottatt av Fiskarlagets tillitsvalgte. Men hun hadde lite nytt å melde i denne talen, som var innledningen til landsmøtets sak 6 - «Visjoner for norsk fiskerinæring».

- Som fiskeri-og kystminister ligger mitt handlingsrom mellom det Vårherre bestemmer og det markedene bestemmer, sa hun.

I dette handlingsrommet skal regjeringen føre «en aktiv fiskeripolitikk, med fokus på at lønnsom næringsvirksomhet skaper grunnlag for sysselsetting i Distrikts-Norge».

Berg-Hansen viste til Soria Moria II og gjentok regjeringens visjon om at Norge skal være verdens ledende sjømatnasjon. Dette sa også samordningsminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen da han onsdag formiddag holdt regjeringens hilsningstale til landsmøtet.

- Gjøre en forskjell

På slutten av sin tale ble Lisbeth Berg-Hansen mer personlig. Hun fortalte Fiskarlagets tillitsvalgte at tidlig mandag morgen - i bilen fra Bindal til flyplassen på Rørvik, etter å ha stått opp av ei god og varm seng klokka kvart over fire - hadde spurt seg selv «hvorfor gjør jeg dette».

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg har ikke behov for en statsrådspost for egen karriere eller for å realisere meg selv. Jeg levde et helt og godt liv, med mange spennende utfordringer, sa hun med henvisning til familiebedriften i Bindal og Ytre Namdal, barn og barnebarn.

- Svaret jeg ga meg selv, er at for at det jeg gjør nå skal gi mening, må jeg gjøre en forskjell. Jeg må oppleve at jeg kan bidra med noe utover det som et strålende dyktig embetsverk gjør. Jeg håper at jeg kan ta med meg min erfaring og kunnskap og bruke det i politikkutformingen. Det at jeg er født og vokst opp på kysten, med ei mor og en far som var sjarkfiskere, har gjort noe med meg. Det har i alle fall gjort at jeg både evner å forstå alvoret når fisket ikke er bra, men også kjent gleden ved gode «sjyver».

Frykter krise

Lederen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, uttrykte i sin åpningstale på landsmøtet frykt for en ny vintersesong med inntektssvikt og økonomiske problemer i torskefiskeriene.

- Verken industrien eller flåteleddet tåler en reprise av det vi opplevde sist vinter, sa Nilsen. (©NTB)