Ebadi: - Ingen kan sende meg i eksil

Publisert: 27. november 2009 kl 08.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06
- Ingen er i stand til å sende meg i eksil fra hjemlandet mitt, sier hun.
Det har skapt oppsikt at iranske myndigheter har konfiskert fredsprismedaljen og Nobel-diplomet til Shirin Ebadi. Norge reagerer skarpt og har kalt inn Irans chargé d'affaires på teppet.
- Det jeg gjør, er lovlig, og ingen kan forby meg å drive med lovlige ting, understreker Ebadi om sitt engasjement.
- Jeg har mottatt mange trusler. De sier de skal pågripe meg hvis jeg vender hjem, eller at de skal gjøre situasjonen utrygg for meg uansett hvor jeg er, sier hun i et telefonintervju med AP fra London.
Saken fortsetter under annonsen
Ebadi forteller at fredsprisen ble konfiskert fra en bankboks i Iran. Hun sier myndighetene krever 410.000 dollar i skatt for de 1,3 millioner dollarene hun fikk for prisen, men understreker at slike prispenger er unntatt skatt i henhold til iransk lov.
Hun sier også at det ser ut til at iranske myndigheter er fast bestemt på å konfiskere hjemmet hennes.
Ebadi har kritisert det omstridte valget i juni og iranske myndigheter for behandlingen av demonstrantene som aksjonerte etter valget. Ebadi dro fra landet dagen før valget og har ikke vært tilbake siden.
Saken fortsetter under annonsen
Hun sier myndighetene også er ute etter fredssenteret hennes i Iran.
- Etter valget ble alle kollegene mine på senteret enten pågrepet eller nektet å reise utenlands, sier hun.
Den iranske juristen og menneskerettsaktivisten mottok Nobels fredspris i 2003. Det skal være første gang en fredsprisvinner har fått prissymbolene konfiskert. (©NTB)