138357926_0909b.jpg
Se toppene i CapGemini: - Gjennom å synge sammen har vi i ledergruppa kommet nærmere hverandre, sier Kjell André Engen, administrerende direktør i CapGemini. Fra venstre: Dirigent Dag Jansson, Anders Lier (leder for outsourcingsenheten), Ole Evensen (leder for enheten teknologitjenester), Hege Dillner (personaldirektør), Gunilla Resare (kommunikasjons- og markedsdirektør), Anne‑Sofie Breivik (salgsdirektør), Kjell André Engen (administrerende direktør), Nicolay Halbo (direktør for området risikostyring og jus) og Camilla Aardal (finansdirektør).

God tone i ledergruppa

Publisert: 5. mars 2009 kl 15.32
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Så sant det lar seg gjennomføre, gjør ledergruppa i konsulentselskapet dette én gang i uka. Én time hver gang.

- Jeg var i utgangspunktet veldig skeptisk. De fleste av oss er ikke naturtalenter når det gjelder sang, og dette kan til tider være både flaut og pinlig. Det blir veldig intimt, sier finansdirektør Camilla Aardal.

Erfaringen hennes er imidlertid at sangøvelsene forbedret ledergruppa.

- Samhørigheten er bedre, og vi har fått en mer åpen og ærlig tone oss imellom. Vi kan diskutere mer åpent, uten at det blir konflikter av det.

Puster sammen

Tempoet er høyt i konsulentselskapet, og etter sangøvelsen skal lederne videre til et møte hvor de skal diskutere en indisk modell. Alle de åtte lederne er sterke personligheter som er gode på hver sine fagfelt. De har opp gjennom tidene vært igjennom ulike programmer og øvelser for å ut­vikle ledergruppa, men har erfart at sangøvelsene er det som har fungert best for dem.

De bruker tid på pusteøvelser, og får senket skuldrene et hakk eller to. Dirigent Dag Jansson, som selv var leder i CapGemini før han ble musiker på heltid, ber lederne om å puste dypt. Puste med magen. Igjen og igjen. Så varmer de opp. Synger intervaller på vokalen «å». Opp og ned på skalaen. Underveis skal de samkjøre pauser og pusting.

Saken fortsetter under annonsen

- Ja! Utrolig fin koordinering, utbryter Jansson.

- Dette kan man sammenligne med konkurranseroing. Skal man vinne, må man være utrolig presis i samkjøringen.

- Forbedret ledergruppa

Administrerende direktør Kjell André Engen er ikke i tvil om at sang har forbedret ledergruppa i CapGemini. Lederne er kommet mye nærmere hverandre, uten at de har måttet bli for private. Klimaet er åpnere, og mer ærlig.

- I en ledergruppe er det i utgangspunktet mye vilje, driv og ego. Når vi synger firstemt, er vi imidlertid helt nødt til å lytte til hverandre, sier Engen, som mener sangøvelsene har skapt mer ro i ledergruppa.

- Vi er ikke like opptatt av å måtte utøve selv hele tiden. Vi er blitt flinkere til å lytte.

Det er finanskrise, og effektivisering og kostnadskutt står på programmet i de fleste bedrifter. Engen har imidlertid ingen planer om å kutte ut ledergruppas sangtimer.

Saken fortsetter under annonsen

- Dette er blitt et middel for oss til å bli mer effektive.

Emsjonelt

Musikk er en god metafor når man jobber med ledelse og teambygging i næringslivet, mener dirigent Dag Jansson. Styrken, umiddelbarheten og alle emosjonene i musikken gjør imidlertid at dette fungerer best som et verktøy i team som fungerer godt, men ønsker å bli bedre. Å bruke musikk i dårlige team kan fort bli for sterkt, og på grensen til uetisk, mener han.

Han tror at noe av grunnen til at musikk har fungert i ledergruppa i CapGemini, er at de har bakt sangøvelsene inn i hverdagen, og at øvelsene tar relativt kort tid å gjennomføre. Det er tre år siden ledergruppa første gang begynte å jobbe med musikk, og etter hvert etablerte de jevnlige sangøvelser. Dette er ikke et engangsstunt, og med tiden er lederne blitt mye tryggere på hverandre.

- Gode musikere er ofte gode individualister, men samtidig er musikk en øvelse i disiplin. Man må innordne seg. Å musisere sammen er dessuten en sterk fellesopplevelse. Man ser hverandre i sårbare situasjoner, og empatinivået stiger, sier Jansson.

Dette er kun et utdrag av artikkelen fra Ukeavisen Ledelse nr. 9, 6. mars 2009. Kjøp utgaven i pdf-format og les mer om kultur i næringslivet.