Ledigheten kan fortsetter å stige

Publisert: 6. april 2009 kl 10.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Sysselsettingen i USA falt med 663 000 i mars. Februartallene ble ikke revidert i noen retning, mens jobbtapet i januar ble revidert kraftig ned, fra 655' til 741 000.

- Nok en gang var fallet i sysselsettingen relativt bredt basert i privat sektor. På den positive siden kan det nevnes at den månedlige endringen i payrolls nå ser ut til å ha stabilisert seg i området 600 til 700 tusen, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i dagens morgenrapport fra DnB NOR Markets.

- På den negative siden innebærer det 3,7 millioner færre jobber på et halvt år og 5,1 millioner jobber tapt siden ledigheten først begynte å falle i januar 2008.

- Vel så ille som sysselsettingstallene var utviklingen i arbeidsledigheten. Ledighetsraten steg til 8,5 prosent i mars, fra 8,1 prosent måneden før. Dette er det høyeste nivået siden november 1983. Siden mars 2007 har arbeidsledigheten steget fra 4,4 prosent. Med andre ord har ledighetsøkningen vart i rundt to år. Arbeidsledigheten begynner typisk å stige en stund etter at produksjonen i økonomien først begynner å falle. Og på samme måte tar det tid før høyere produksjon igjen skaper nye arbeidsplasser. Etter store bankkriser, som den i USA, kan denne prosessen ta enda lengre tid enn vanlig, i og med produksjonen holder seg lav lenger, skriver Orskaug og konkluderer:

- Gitt at bedriftenes produksjon fortsatt faller, må vi belage oss på at arbeidsledigheten vil stige en god stund til - i USA, Norge og resten av Europa.

Den svake arbeidsmarkedsrapport fra USA skapte ikke de helt store markedsbevegelsene, skriver DnB-analytikeren.

- Rentene steg litt og den amerikanske dollaren gikk sterkere mot euro. Euroen har imidlertid hentet seg inn igjen siden og ligger nå en god del sterkere mot dollaren enn på fredag morgen. Dollaren på sin side har styrket seg mot yen. Ellers i valutamarkedene har både den svenske og den norske kronen styrket seg, trolig delvis som et resultat av bedret risikovilje, mener DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen

Både dollar og euro er svekket overfor norske kroner mandag morgen, og noteres til henholdsvis 6,5 og 8,8 kroner.

Tre måneders Nibor-rente er mandag satt til 3,05 prosent.