Nå kan man vedde om valgresultatet

Publisert: 29. august 2009 kl 23.00
Oppdatert: 4. desember 2014 kl 14.45

I USA var det ingen som forutså utfallet av presidentvalget bedre enn prediksjons-markedene, heller ikke hvilken bank som var den neste i rekken til å gå konkurs. Nå er  spilltjenester  tatt i bruk av sentralbanker på begge sider av Atlanterhavet. Det irske selskapet Intrade åpner et marked for spillere som vil satse på det norske stortingsvalget.

Mens meningsmålingene målte Obama og McCain til dødt løp i ukene før presidentvalget, ga dem som var villige til å satse penger på valgutfallet Obama seieren med 90 prosent sannsynlighet. For tiden kan man også, om man tror man vet, sette penger på alt fra hvorvidt USA innfører en avtale for CO2-kvoter innen desember 2010 (for tiden 30 prosent sannsynlig), hvorvidt den globale gjennomsnittstemperaturen i år vil være blant de fem varmeste i historien (også 30 prosent sannsynlig).  Det siste tilskuddet på stammen er det norske stortingsvalget. Foreløpig anslås sannsynligheten for en Arbeiderpartiregjering i mindretall til under 50 prosent.

Krystallkule med gevinst

Prediksjonmarkeder er et forsøk på å lage en ny, og bedre «krystallkule» for å avsløre hva som vil skje i fremtiden. Ved hjelp av en rekke deltagere som satser penger, reelle eller fiktive, dannes et marked som fanger opp informasjon og forventninger om fremtiden. Flere forskningsrapporter viser at denne typen marked jevnt over havner nærmere det fremtidige sluttresultatet enn meningsmålinger og ekspertuttalelser. The Economist skrev i høst at prediksjonsmarkeder var blitt tatt i bruk som et verktøy av flere seriøse aktører, blant annet av både Federal Reserve og Den europeiske sentralbanken.

Sveinung Arnesen forsøkte for noen år siden å etablere et eget selskap for prediksjonsmarkeder i Norge, men i dag ligger selkskapet nesten nede. Arnesen har likevel ikke gitt opp helt.  I år har har satt opp et prediksjonsmarked der spesielt inviterte deltagere fra Arbeiderpartiet og  Venstre «konkurerrer» om å gjette riktig om eget partis oppslutning. Han søkte også dispensasjon fra lotteriloven i forbindelse med dette eksperimentet, men fikk avslag. Resultatene skal holdes hemmelig til etter valget, men «drypp» fra konkurransen kan inntas på valgbloggen til VoxPublica.

Den enes død…

Synet på prediksjonsmarkedene varierer sterkt. I 2003 planla amerikanske myndigheter å åpne for spill på stabiliteten til monarkiet i Jordan, muligheten for biologisk terrorisme rettet mot Israel og andre politiske, økonomiske eller sivile usikkerhetsmomenter. Målet var å skaffe de amerikanske forsvarsmyndighetene gode data for å vurdere risikoen og sannsynligheten for at gitte begivenheter skulle skje.

Saken fortsetter under annonsen

Forslaget ble imidlertid lagt dødt i løpet av ett døgn etter at det kom offentligheten for øret, og to senatorer mobiliserte kraftig mot forslaget. Verken daværende assisterende forsvarssjef Paul Wolfowitz eller andre i Pentagon ønsket å stille seg bak forslaget.

I stedet ble forslaget kritisert for å gi deltakerne mulighet til å profitere på andres ulykke, og for å gi terrorister mulighet til å tjene penger på egen aktivitet. De 20 amerikanske økonomene som jobber for at amerikanske myndigheter skal bruke prediksjonsmarkeder mer aktivt, nøyer seg imidlertid med å foreslå at disse markedene bare skal kunne benyttes til forsknings- og samfunnsnyttige formål.

Mandag Morgen

Joakim Birkeli Jacobsen

joakim@mandagmorgen.no