138425933_obama.jpg

Obama lover økt satsing på Asia

Publisert: 14. november 2009 kl 10.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06

Fredag innledet den amerikanske presidenten en ni dager lang asiatisk rundreise i Japan, der han ble ønsket velkommen av statsminister Yukio Hatoyama.

Forholdet mellom USA og Japan har vært anstrengt den siste tiden, som følge av en krangel om de amerikanske basene i landet, men Obama understreket hvilke tette bånd som fortsatt eksisterer.

- Jeg vil at alle amerikanere skal vite at vi satser i denne regionen, for det som skjer her, påvirker også våre egne liv hjemme, sa Obama i en tale i Tokyo.

- Det er her vi driver mye av vår handel og kjøper mange av våre varer, og det er også hit vi kan eksportere mer av våre egne varer og samtidig skape arbeidsplasser hjemme, sa han.

Handelsbalanse

USA er dypt bekymret over underskuddet på handelsbalansen med Asia, noe som ikke minst skyldes høy import fra Kina som til gjengjeld importerer lite fra amerikanerne,

Etter besøket i Japan fortsetter Obama til Singapore før ferden går videre til Shanghai og Beijing der han skal tilbringe tre dager.

Saken fortsetter under annonsen

Fredag understreket han viktigheten av å ha et godt forhold til kineserne.

- Det er viktig å søke et pragmatisk samarbeid med Kina i saker som opptar oss begge. Ett land alene kan ikke møte utfordringene i det 21. århundre, og USA og Kina vil begge tjene på at vi løser dem sammen, sa Obama.

Underskuddet på USAs handelsbalanse steg i september til over 200 milliarder kroner, først og fremst som følge av høyere oljepris og økt import fra Kina.

Balansert vekst

Obama understreket fredag viktigheten av det han omtaler som en balansert og bærekraftig global og regional vekst.

Etter besøket i Kina fortsetter Obama til Sør-Korea, der forholdet til Nord-Korea blir et framtredende tema under samtalene.

Fredag oppfordret den amerikanske presidenten nordkoreanerne til å vendte tilbake til forhandlingsbordet for å diskutere sitt omstridte atomvåpenprogram.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi lar oss ikke kue av trusler, og vi vil fortsette med å sende et klart budskap gjennom våre handlinger og ikke bare gjennom ord: Nord-Koreas manglende vilje til å møte sine internasjonale forpliktelser, vil bare føre til mindre sikkerhet, ikke mer, sa Obama. (©NTB)