138425982_obama.jpg

USA er klimanøkkel

Publisert: 16. november 2009 kl 09.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.06

Det mener leder for Norges klimaforhandlinger, Hanne Bjurstrøm. Det er bare tre uker igjen til det avgjørende klimatoppmøtet i København.

Sannsynligheten for at møte ender i en ny forpliktende klimaavtale er ikke lenger stor. Selv om president Barack Obama er villig til å inngå en avtale om konkrete utslippskutt, vil han ikke avgi myndighet til et internasjonalt organ som kan kontrollere om USA overholder sine forpliktelser.

Den kontrollen skal ligge hos lovgiverne i Washington. I praksis betyr det at Kongressen i USA kan endre sine forpliktelser ensidig, på et seiere tidspunkt. Det liker ikke Bjurstrøm. Hun mener USA må med for enhver pris

- Hvis vi skal få på plass et system for å nå togradersmålet, må man h systemer som gjør at man kan kontrollere og se andre lad i kortene. Det er bare folkerettslige bindende avtaler som har alle de momenter i seg, sier Bjurstrøm til Klassekampen. Dersom en avtale blir mindre forpliktende for USA, vil også EU backe ut, mener hun. USA slipper ut syv ganger mer klimagasser enn Kina. Dersom ikke USA blir med blir det vanskelig å få med Kina og India, mener Bjurstrøm.

Saken fortsetter under annonsen