Annonse
glad_og_forn__y.jpg

Bli en lykkelig leder

Trine Wiese, tidligere redaksjonssjef i det danske magasinet Lederne, oppfordrer i boken «Den lykkelige leder - inspirasjon til et harmonisk liv med ledelse» ledere til å bruke tid på å reflektere over hva det er som gjør dem tilfredse i lederjobben. Hun sier til epn.dk at lederne ikke bare bør gjøre dette for sin egen del, men også for de ansattes del. Det går fort utover de ansattes trivsel hvis lederen er ulykkelig og ikke fungerer i rollen sin.

I boken skriver Wiese om 11 nøkler til et godt lederliv. Dette er noen av dem:

1. Vær deg selv.
Føl det som naturlig at du er den som går foran og setter dagsorden. Hvil i deg selv, men ton ned enkelte sider ved deg selv, for eksempel din utålmodighet.

2. Vær deg bevisst at lederjobben ikke varer evig.
Ikke se på bedriften som din beste venn, men som en størrelse som kan finne på å vende deg ryggen. Maktbalansen kan endre seg, og du kan bli vippet ut. Husk å ha familie og venner å falle tilbake på.

3. Sympatiser med virksomheten din.
Del virksomhetens visjon og misjon. Som leder er du virksomhetens ansikt utad, og du skal også selv like dette ansiktet. Hold samtidig fast på etikken din. Si nei, selv om det måtte koste. Hvis det er noe du er skeptisk til å gjøre, meld fra om det til ledergruppen eller rett til toppsjefen.

4. Øv deg på lederhåndverket.
Det er morsommere å kunne håndverket sitt enn å ikke gjør det. Øvelse gjør mester, om det gjelder kommunikasjon, prosessforståelse eller situasjonsbestemt ledelse. Håndverket ledelse handler også om å organisere og lede jobbprosesser. Ta deg tid til å konkretisere hva virksomhetens mål er, og hvilke handlinger det er som støtter opp om disse målene. Og hvem har egentlig ansvar for at planene følges? Det må ikke alltid være deg.

5. Ha familiens støtte.
Få ektefellen til å støtte din karriere, slik at du ikke lever i et helvete av dårlig samvittighet. Familien må forstå at lederjobben koster krefter. Kjøp rengjøringshjelp, take away, ferdige kakeblandinger og velg å like hybelkaninene under sofaen.

6. Aksepter ensomheten.
Ikke forsøk å være venn med de menige medarbeiderne. Du er sjefen og kan gi dem sparken om nødvendig. Dere kan aldri ha et helt likeverdig forhold. Sats heller på gjensidig respekt. Tenk igjennom om du har psyke til å klatre opp til toppen av virksomhetshierarkiet eller om du liker deg bedre som en del av et lederteam. Plei ledergruppen din.

Flere tips? Les om alle de 11 nøklene hos epn.dk

Annonse
Annonse