Annonse
138437677_dream.jpg

Fire typer ildsjeler

Hvis lederne isteden hadde hjulpet frem det brennende engasjementet, ville bedriften fått ekstra motiverte og innovative medarbeidere. Dét mener danske Tommy Krabbe Andersen, som til daglig arbeider med utsatte barn og unge og har forfattet boken «Ildsjælenes bog».

Krabbe Andersen deler i boken ildsjelene inn i fire ulike typer, som han mener kan møte ulike utfordringer som kan slukke engasjementet. Han mener ledere bør ha dette i bakhodet når de leder sine ildsjeler.

Dette er de fire typene:

Hverdagens helt
Finner sitt kall i det han gjør til daglig. Arbeider typisk med mennesker, og kan eksempelvis jobbe som førskolelærer, sosialrådgiver eller politi.
Utfordring: Ledelsen antar ofte at de egentlig ikke gjør jobben sin, og tenker at de må kontrolleres, hvilket er demotiverende.

Ildsjelomanen
Er ivrig med prosesser og ideer og jobber hele tiden mot noe nytt. Er innovativ, har mange fellestrekk med iverksettere og er ofte karismatiske personer med en entusiasme som smitter.
Utfordring: Er vanskelig å styre ledelsesmessig, etter som de har vanskelig for byråkrati, prosedyrer og tidsfrister.

Vintersolen
Lyser opp i mørket gjennom å hjelpe de menneskene som lider mest. De kan være frivillige i humanitære organisasjoner, men også lærere som brenner for å hjelpe vanskeligstilte barn.
Utfordring: Har så store mål at de sjelden kan nås. En leder kan imidlertid bidra til å tydeliggjøre hvor ildsjelen skaper resultater og utgjør en forskjell.

Den oppdagelsesreisende
Dette er en ildsjel som vil erobre nytt land, en person som motiveres av en sterk holdning om at verden er galt innrettet på et bestemt område. Et eksempel på en slik ildsjels oppfinnelse er mikrolån til afrikanske iverksettere til bekjempelse av fattigdom.
Utfordring: De kan være så opptatt av å nå sine mål at de skyver til side folk som står i veien for målene. Dermed kan de bli isolert.

Kilde: business.dk

Annonse
Annonse