Annonse
138436952_dame_.jpg

Følelser styrer rekruttering

Det skjer hver dag, selv i de beste bedrifter, konstaterer danske Berlingske Nyhedsmagasin: Den gode magefølelsen roper høyere enn det kjølige overblikket når nye kolleger skal hentes inn.

Selv dyktige ledere og HR-konsulenter blir myke i rekrutteringsprosesser, og dermed ender mange virksomheter opp med å ansette medarbeidere som ligner dem selv. Dét sier Ulrik Schultz Brix, fra SHL Danmark, Professionel Services, tidligere HR-lederkonsulent i Dansk Erhverv til det danske magasinet.

Brix skrev sin doktoravhandling om rekruttering mens han jobbet i Dansk Erhverv, og konkluderte med at kombinasjonen av magefølelse og psykologiske tester ikke gir noen garanti for riktig rekruttering. Om man treffer med rekrutteringen eller ikke etter denne metoden er ifølge Brix like tilfeldig som om man skulle kastet mynt eller kron.

Brix har fulgt flere selskaper som kombinerer tester, herunder psykologiske profiler eller IQ-tester, med samtaler. Han mener imidlertid at det er påfallende hvor stor plass "alt det myke" får i utvelgelsesprosedyren. God kjemi ser med andre ord ut til å spille en helt sentral rolle i rekrutteringen - også i store selskaper.

Annonse
Annonse