Annonse
agnete_haalan_f.jpg

Første kvinnelige teatersjef ved DNS

– Jeg synes det er fantastisk at jeg har fått denne tilliten og er veldig ydmyk når jeg nå skal gå inn i denne jobben, sier Agnete Haaland til NTB.

Onsdag ble det kjent at hun overtar jobben som teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen når åremålet til Bjarte Hjelmeland går ut 1. januar 2012.

– Jeg ønsker å bygge videre på den stoltheten og begeistringen som Bjarte har skapt rundt teateret, sier den nyutnevnte teatersjefen.

Vil sette dagsorden

Haaland vokste opp bare et steinkast fra DNS og hadde også sin skuespillerdebut ved teateret i 1981 med barneforestillingen «Den Store Alfredo».

– I tillegg var moren min skuespiller ved teateret i 25 år, så jeg har et veldig nært forhold til DNS, forteller Haaland.

Hun gleder seg til å gå inn i et kollegium med en masse dyktige mennesker, men håper samtidig å kunne prege teateret på sin egen måte.

– Jeg ønsker at DNS skal være et teater som kan være med på å sette dagsorden, og et sted for samfunnsdebatt. Jeg vil at DNS skal ta pulsen på verden og Bergen, erklærer Haaland.

En ny bevissthet

Når Agnete Haaland overtar sjefsstolen ved DNS blir det som den første kvinnelige teatersjefen noensinne.

– Jeg er veldig glad for at det endelig blir en kvinnelig teatersjef her. Nå sitter jeg inne i et rom med bilder av tidligere teatersjefer, og det er veldig mye eldre menn, sier hun.

Haaland tror at hun kommer til å bli en annerledes teatersjef, men mest fordi hun er seg, og ikke fordi hun er kvinne. Likevel håper hun at hun som kvinne kan bidra med en ny bevissthet knyttet til kvinneroller.

– Jeg ønsker at alle typer kvinner skal skildres på scenen. Kvinneliv er for eksempel så mye mer enn Julie i «Romeo og Julie».

Børs og katedral

Den nyutnevnte teatersjefen tror at hennes største utfordring i jobben blir å balansere forholdet mellom børs og katedral.

– Jeg håper at vi skal kunne opprettholde den høye produksjonen som vi har her ved DNS, og for å kunne gjøre det må vi selge billetter, men jeg vil også være en teatersjef som tør å ta noen sjanser, sier Haaland.

Agnete Haaland har siden 1999 vært leder for Norsk Skuespillerforbund, og i 2008 ble hun også president i The International Federation Of Actors (FIA). (©NTB)

Annonse
Annonse