Grasrotbevegelse på Facebook

Publisert: 18. juni 2010 kl 08.55
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

– Målet er å skape en pressgruppe på 30.000 medlemmer, sier Margrete Tennfjord.

– Det er mye som er skjevt og urettferdig i rammevilkårene for selvstendig næringsdrivende og små bedrifter, ikke minst når det gjelder dagpenger og sykepengeordninger. Det vil vi forsøke å gjøre noe med gjennom å skape en pressgruppe som blir så stor at den blir regnet med. I tillegg ønsker vi å skape en møteplass der selvstendige arbeidere kan utveksle erfaringer, engasjement og meninger, sier Margrete Tennfjord, som sammen med Inge Ås, Unni Nordbrenden og Bertil Berg-Olsen står bak den nye grasrotbevegelsen og Facebookgruppen «Selvstendige arbeidere krever like rettigheter.»

Selvstendige arbeidere

Tennfjord driver Opal design og har vært selvstendig næringsdrivende i seks år. Hun er det aksjonsgruppen definerer som en «selvstendig arbeider».

– Vi er en gruppe som lett havner mellom barken og veden. De fleste av oss har et lite aksjeselskap eller et enkeltmannsforetak. Vi er dermed ikke arbeidstagere, med arbeidstagernes rettigheter. Vi er imidlertid heller ikke arbeidsgivere i den forstand at vi naturlig hører til i NHO eller andre store organisasjoner. De fleste av oss jobber på arbeidsplasser vi har skapt selv.

– Næringsdrivende har allerede forbund som NHO, Bedriftsforbundet og Småbedriftsforbundet. Er det behov for nok en pressgruppe?

– Det er viktig med alle initiativ i denne saken. Dette er et engasjement fra grasrota, fra selvstendige arbeidere som selv kjenner hvor skoen trykker. Jeg vet at også de store forbundene synes dette engasjementet er spennende og viktig. Vi får frem andre aspekter ved det å drive et lite firma, og det er viktig at vi har et lett tilgjengelig forum der vi kan utveksle meninger og erfaringer, slik denne Facebook-gruppen legger til rette for.

Saken fortsetter under annonsen

Lundteigen-debatt

Aksjonsgruppen ser ikke bort fra at det kan være aktuelt å samarbeide med organisasjoner som Bedriftsforbundet og NHO, og de har gått i 1.mai tog under parolen «Selvstendige arbeidere krever like rettigheter». De har imidlertid ikke avholdt fysiske medlemsmøter. Den viktigste møteplassen er Facebook.

– Vi har engasjerte medlemmer, og nettsiden fungerer godt som et møtested, forteller Tennfjord. På veggen deres på Facebook ligger det informasjon, meningsutvekslinger, lenker til avisartikler og lenker til saker som behandles av Stortinget. Og noen saker engasjerer mer enn andre. Da Facebookgruppen spurte Per Olaf Lundteigen (Sp) om hvorfor Senterpartiet stemte ned Venstres forslag om en helhetlig gjennomgang av vilkårene for enkeltpersonsforetak fikk de følgende svar: «Alt som kommer fra opposisjonen skal som regel stemmes ned. Slik er det under alle flertallsregjeringer».

Facebook-debatten som fulgte var opphetet, med bortimot 50 innlegg. Dette var også en direkte foranledning til at Arve Kambe fra Høyre den 11. juni spurte statsministeren om Lundteigens uttalelse reflekterer statsministerens syn. Facebook-gruppen «Selvstendige arbeidere krever like rettigheter» har i løpet av to måneder fått 4655 tilhengere. Om de når målet på 30.000, gjenstår å se. I alt er det 102.180 bedrifter i Norge med en til fire ansatte. I tillegg kommer det over dobbelt så mange enkeltpersonforetak, hvor innehaveren ikke defineres som ansatt.

– 30.000 tilhengere er ikke så urealistisk, sier Margrete Tennfjord.