dagfinn_rwanda_.jpg

Høybråten skal lede den globale vaksinealliansen

Publisert: 1. desember 2010 kl 08.41
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Høybråten overtar vervet etter at Irlands tidligere president Mary Robinson går av. Høybråten var den norske regjeringens kandidat til vervet. Han har vært uavhengig styremedlem i GAVI siden 2006. Han overtok da etter statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som hadde hatt det samme vervet som styremedlem. Den nye jobben som styreleder vil Høybråten kombinere med sin jobb som stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti.

Global Alliance for Vaccination and Immunisation (GAVI) ble etablert i 2000. Den første styrelederen var Nelson Mandela. Alliansen har bidratt til vaksinering av 300 millioner barn og reddet 5 millioner liv, opplyser Høybråten.

Redder liv

– GAVI er en suksesshistorie som må fortsette i kampen mot barnedødelighet i verdens fattige land. Tallet på reddede liv kan nær dobles om verden fortsatt satser på det fantastiske redskapet i forebyggende helsearbeid som vaksiner representerer, sier Høybråten.

72 land, blant dem Norge, er sammen med en rekke private aktører med i alliansen. Microsoft-gründer Bill Gates er blant de mest profilerte giverne til GAVI.

Høybråten mener tallet på reddede liv kan nær dobles om verden fortsatt satser på forebyggende helsearbeid som vaksinasjoner.

– En av mine viktigste oppgaver blir å utfordre til en opptrapping av denne innsatsen framover. Det er etisk riktig, økonomisk fornuftig og meget effektivt, sier Høybråten.

Saken fortsetter under annonsen

Gratulasjoner

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gratulerte tirsdag Høybråten med vervet.

– Jeg er glad for at Dagfinn Høybråten overtar det viktige styreledervervet i GAVI. Alliansen har gjennom sitt arbeid med å vaksinere barn og utvikle nye vaksiner reddet millioner av menneskeliv, og yter et avgjørende bidrag til den globale innsatsen for å realisere FNs tusenårsmål om helse, sier Stoltenberg.

– Høybråten har et stort engasjement på dette området. Med Høybråten vil GAVI få en kunnskapsrik og erfaren styreleder som vil bidra til å bringe dette viktige arbeidet videre, sier Stoltenberg. (©NTB)