Annonse
erna_solberg.jpg
Partileder Erna Solberg kan glede seg over at Høyre får en oppslutning på 27,9 prosent i en fersk meningsmåling.

Høyre landets største parti

 

Partileder Erna Solberg kan notere seg for en oppslutning på 27,9 prosent i målingen som Respons har utført for Aftenposten.

Fremgangen er solid nok til at Høyre og Fremskrittspartiet beholder sitt flertall alene – altså med tilslutning fra over halvparten av velgerne – selv om Frp faller med 2,3 prosentpoeng til 22,7 prosent. Samlet får de to høyrepartiene 50,6 prosent.

Valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo påpeker at bakgrunnstallene viser at Høyre spiser av Frps velgere, og at det er en tendens over flere målinger som viser at den største utvekslingen av velgere går mellom Høyre og Frp.

– Der Høyre går fram, går Frp tilbake, forklarer Narud.

Men samtidig viser målingen at Høyre har tilvekst av velgere fra samtlige partier, med unntak av SV.

Oppslutningen om Arbeiderpartiet faller med 1,4 prosentpoeng fra november til 26,4 prosent i desember. Narud mener at mye av tilbakegangen handler om regjeringsslitasje.

Målingen i Aftenposten viser for øvrig noe av den samme tendensen som andre målinger har vist i lengre tid, nemlig at de øvrige partiene sliter med å nå opp til gamle høyder:

SV går fram 0,1 prosentpoeng til 6,0 prosent, Senterpartiet øker med 0,5 prosentpoeng til 5,7, KrF mister 0,1 prosentpoeng til 4,6, mens Venstre igjen faller under sperregrensen med et fall på 0,9 prosentpoeng til 3,7 prosent oppslutning. Rødt får 1,1 prosent (-0,2) og kategorien andre 1,9 prosent (+0,8). (©NTB)

 

Annonse
Annonse