butikkmedarbeid.jpg

Jeg må vel ha krav på en pause?

Publisert: 8. oktober 2010 kl 09.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

[…] Nå vil hovedkontoret at jeg skal stå mandag-fredag fra 08:00–16:00 uten pause og mulighet for toalettbesøk. Er dette lov? Har fastlønn uten noen form for tillegg. Mener det står i arbeidsmiljøloven at man har krav på pause etter 5,5 time?

Svar: Dersom den daglige arbeidstiden overstiger fem og en halv time har du som arbeidstaker krav på minst én pause i løpet av arbeidsdagen. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 10-9 første ledd. Loven inneholder ingen definisjon av begrepet «pause», men det følger av forarbeidene at pausen i tilstrekkelig grad må ivareta arbeidstakernes behov for å hvile og spise.

I ditt tilfelle er den daglige arbeidstiden åtte timer, og du har da krav på at pausene til sammen skal utgjøre minst en halv time per dag. Dette innebærer ikke at du har krav på én pause på en halv time, eksempelvis vil én pause på tyve minutter, og én pause på ti minutter i løpet av arbeidsdagen tilfredsstille lovens krav. Dersom du enkelte dager ikke arbeider åtte timer sammenhengende har du derimot ikke et slikt automatisk krav på en halv times pause etter arbeidsmiljøloven. I slike tilfelle har du krav på minst én pause dersom du arbeider mer enn fem og en halv time, men loven fastsetter ikke hvor lang denne pausen skal være. Lengden av pausen skal imidlertid reguleres og fremgå av arbeidsavtalen din, jf. arbeidsmiljøloven § 14-6 første ledd bokstav k). Arbeidsmiljøloven sier ingenting om plassering av pauser. Det antas imidlertid at disse i utgangspunktet bør legges midt i arbeidsøkten.

Som utgangspunkt skal du ha arbeidsfri i pausen. Dersom du ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen, noe som vil være tilfelle for deg om du står alene i butikken, skal pausen derfor regnes som en del av arbeidstiden. Tilsvarende gjelder der det ikke finnes tilfredsstillende pauserom på arbeidsplassen. Dersom pausen må anses som en del av arbeidstiden, vil du normalt ha krav på lønn i dette tidsrommet. Arbeidsmiljøloven inneholder imidlertid ingen bestemmelser som direkte regulerer dette spørsmålet, det er dermed naturlig at dette må avgjøres på grunnlag av arbeidsavtalen din, eventuelt tariffavtale, dersom du er bundet av det.

Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis. Send e-post med ditt spørsmål!

Saken fortsetter under annonsen