Annonse
138432163_dame_.jpg

Nå vil «ingen» være coach

Nå velger mange svenske veiledere å kalle seg noe annet enn coach; herunder titler som «facilitator», ledertrener, sparringspartner og «kommunikolog», melder magasinet Chef.

Ifølge det svenske ledermagasinet er bakgrunnen som følger: Da arbeidsløsheten nådde toppen hos broderfolket i øst, satte regjeringen inn «jobbcoacher» som våpen. Det var rene julaften for coachingbransjen, men da mediene gikk disse coachene etter i sømmene, viste det seg at mange av dem brukte tvilsomme metoder som hypnose og healing

Lederen i International Coaching Federation (ICF) i Sverige, Ulrik Lork, bekrefter overfor Chef at ordet coach har dalt noe i popularitet. Effekten av den kritiske medierunden har vært at alle som har coach som tittel har fått sin del av kritikken, mener han.

På spørsmålet om han tror tittelen er blitt uthulet, svarer Ulrik Lork «nei», men han mener det er skapt en forvirring rundt begrepet. Ulrik Lork sier til Chef at coach er et samlebegrep for personer som arbeider med å støtte andre, men at det finnes ulike spesialretninger.

Annonse
Annonse