liv_signe_navar.jpg

Navarsete får sterkt kritikk av opposisjonen

Publisert: 30. november 2010 kl 08.36
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.23

Kritikken kommer i innstillingen etter høringen om utbetalingen av partistøtte. Kommunal- og regionalministeren får støtte fra regjeringspartiene, mens Kristelig Folkeparti inntar, etter det NTB kjenner til, en mellomstilling. Partiet kommer med kritikk, men er ikke med på de sterkeste formuleringene fra de andre opposisjonspartiene. Komiteen avgir sin innstilling tirsdag ettermiddag.

Kritikken mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen er mindre skarp i kanten. Riis-Johansens statssekretær, Sigrid Hjørnegård, må også tåle kjeft.

– Svekket statsråd

Saksordfører Per-Kristian Foss (H) sier til NTB at opposisjonen ikke følger opp kritikken med forslag om for eksempel mistillit.

– Jeg opplever likevel at det er en svekket partileder og statsråd som står igjen etter høringen og innstillingen fra komiteen. Hun har håndtert partistøtten og spørsmålet om sin egen habilitet klønete. Det er også verdt å merke seg at hun ikke har innrømmet noen feil før pressen har tatt det opp. At hun ikke har innrømmet noen ting uten press, er også kritikkverdig, mener Foss.

Ifølge Foss blir Navarsete kritisert for sin befatning med fornybarprosjektet som han mener var konstruert nettopp for å få partistøtte. Kritikken rammer også både Navarsete og Riis-Johansen fordi de tok lett på habilitetsspørsmålet og ikke informerte noen andre om sin befatning med fornybarprosjektene og pengestøtten fra to offentlige eide kraftselskap.

H, Frp og V konkluderer med at det var Sps behov for å finansiere valgkampen som var bakgrunnen for støtten fra Eidsiva Energi og Troms Kraft, ikke et ønske om å fremme fornybar energi.

Saken fortsetter under annonsen

Sp fikk store beløp fra de to selskapene for å fremme fornybar energi, men pengene ble brukt til valgkampen. Partiet har betalt tilbake pengene det fikk fra de to selskapene.

– Sviktende vurderingsevne

Komitéleder Anders Anundsen (Frp) sier til NTB at Fremskrittspartiet er særlig kritiske til Navarsetes håndtering av habilitetsspørsmålet.

– Vår konklusjon er at hun har vist alvorlig svikt i sin vurderingsevne. Dette gjelder også Riis-Johansen, særlig fordi han ikke orket å undersøke finansieringen av fornybarprosjektet, men svikten er ikke så alvorlig som Navarsetes, sier Anundsen.

H, V og Frp skal også ha kommet til at Partilovnemnda har mandat til å gå inn i saken. Nemnda er et uavhengig forvaltningsorgan som kan se på visse forhold vedrørende de politiske partiene. Nemnda kan derfor holde tilbake partistøtte til partier som bryter partifinansieringsloven, noe opposisjonen mener har skjedd i denne saken. (©NTB)