Annonse
jobbintervju_me.jpg

Returen til eks-arbeidsplassen

Det konstaterer avisen Financial Times i sin karrierespalte.

I Norge, som i mange andre land, forsøker større selskaper å holde kontakt med tidligere ansatte gjennom såkalte alumninettverk. Tanken er at det er nyttig å ha disse menneskene i selskapets nettverk, blant annet med tanke på mulige gjenansettelser i fremtiden. Men hvordan er det å begynne i ny jobb hos en gammel arbeidsgiver? Gjør ditt tidligere forhold til arbeidsplassen det lettere eller vanskeligere?

I noen tilfeller vil det ikke føles som om du kommer tilbake til din gamle arbeidsplass, minner Financial Times om. Er selskapet stort og du begynner i et annet datterselskap enn du jobbet i før, kjenner du antageligvis svært få. På samme måte blir det hvis det har gått lang tid siden du sluttet. Selskapet har sannsynligvis forandret seg så mye at du kommer tilbake til en «ny» arbeidsplass. Ved retur til samme avdeling etter kort tid eller ved retur til mindre selskaper kan det imidlertid føles som om du kommer tilbake til «det gamle».

I sistnevnte situasjon bør du være oppmerksom på at du kan måtte gjenoppbygge noen broer, sier organisasjonspsykolog Robert Myatt fra Kaisen til Finanancial Times. Hans erfaring er at folk har en tendens til å være temmelig kritiske til kolleger som har sluttet. Du må med andre ord forberede deg på å bygge opp igjen tilliten og følelsen av at du er «en av oss», mener psykologen.

Flere av rådgiverne avisen har snakket med understreker dessuten følgende: Ikke fall for fristelsen og prat for mye om hvordan alt var før. Sannsynligvis har både menneskene og kulturen endret seg og dine nygamle kolleger er ikke interessert i hvordan ting var.

Jobb derfor for å bli en del av fremtiden, så ender du ikke opp som en skygge fra fortiden.

 

Annonse
Annonse