Annonse
138437855_oyvin.jpg
Øyvind Eriksen kan ikke både være styreleder og CEO i Aker Solutions.

Tvilsom topplederløsning i Aker Solutions

Eksperter tviler.

Aker Solutions-sjef Simen Lieungh gikk på dagen forrige uke. Derfor har Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker, tatt på seg enkelte konsernsjeffunksjoner, mens finansdirektør Leif H. Borge vil fungere som daglig leder i Aker Solutions inntil selskapet har fått på plass en etterfølger.

I den engelske utgaven av børsmeldingen står det at Eriksen vil fungere som «CEO» mens denne konserndirektøren er omtalt som å skulle fungere som «President».

Uklart

- Dette høres uklart ut. Det må være viktig for Staten som medeier at det ikke er noen tvil om at disse arrangementene tilfredsstiller aksjelovens krav, sier Mads T. Andenæs, professor i selskapsrett ved Universitetet i Oslo til Dagens Næringsliv.

Professor Øyvind Bøhren ved BI mener Øyvind Eriksens rolle med å ivareta konsernsjeffunksjoner kan være i strid med aksjeloven og minner om at daglig leder ikke kan være styreleder samtidig hvis selskapet har mer enn tre millioner i aksjekapital.

Forbudt

- Det er forbudt etter norsk lov. Eriksen kan ikke være både styreleder og CEO i Aker Solutions. Hovedjobben til styret i et stort, børsnotert selskap er å kontrollere daglig leder. Hvis man skal være politi for å passe på andre, er det nettopp andre man skal passe på og ikke seg selv, inkludert hva daglig leder gjør i forhold til minoritetseierne, sier Bøhren til avisen.

Annonse
Annonse