Annonse
adecco.jpg
Inngangspartiet til bemanningsselskapet Adecco sine lokaler i Universitetsgaten 10 i Oslo.

Adecco avvikler sykehjemsdriften

– Dette er en naturlig prosess i lys av at flere kommuner har sagt opp avtalen om drift av sykehjem vi har hatt ansvaret for. Nå skal vi sikre en profesjonell overlevering av sykehjemmene slik at beboere og ansatte opplever en god og trygg overgang, sier Anders Øwre-Johnsen, konsernsjef i Adecco Norge.

Oslo og Oppegård kommune sa i februar opp avtalene om driften av sykehjemmene Ammerudlunden, Midtåsen og Greverud. Også Klæbu kommune ønsker å si opp avtalen om drift av Klæbu sykehjem. Adecco opplyste tirsdag at selskapet ikke har innsigelser, og kontrakten brytes.

Halvparten av omsetningen

Dermed er fire av totalt fem sykehjem Adecco har drevet, overdratt til den kommunale helsetjenesten. Adecco Helse er i dialog med Askøy kommune om en løsning for å avslutte samarbeidet ved Kleppestø sykehjem.

Sykehjemsdrift utgjorde i 2010 om lag 5 prosent av Adeccos totale omsetning i Norge og i underkant av halvparten av omsetningen i konsernområdet Adecco Helse.

Det var NRK som i midten av februar avslørte at ansatte ved Ammerudlunden sykehjem i Oslo hadde jobbet inntil 84 timer i uka uten overtid og sovet i bomberommet mellom vakter.

Senere ble det avslørt lignende forhold også ved Adeccos sykehjem Midtåsen i Oslo og Greverud i Oppegård. Granskingen pågår fremdeles ved sykehjemmene Kleppestø i Hordaland og Klæbu i Sør-Trøndelag.

Tarifflønn

Adecco-sjefen varslet for knappe to uker siden at alle selskapets ansatte skal opp på tarifflønn og at manglende overtidsbetaling skal etterbetales. Advokat Jan Fougner er hentet inn for å lede en ekstern gransking av lønns- og arbeidsforholdene i selskapet. Granskingen er ventet å ta to til tre måneder og basere seg på intervjuer med ansatte, innsamling av data, timelister og e-poster. Fougner skal rapportere direkte til morselskapet i Sveits.

Ifølge Øwre-Johansen har den nå avgåtte direktøren for Adecco Helse, Bård Kristiansen, forklart at de lovstridige lange vaktene i stor grad ble satt opp fordi de ansatte selv ønsket å jobbe på den måten. Sykehjemmene har i stor grad vært bemannet av utenlandske sykepleiere og hjelpepleiere. (©NTB)

Les også: 

NHO «ergrer livet av seg» over Adecco

Privatiseringen går sin gang ved Oslos sykehjem

Annonse
Annonse