Annonse
sykehus_lege_al.jpg

Adecco innrømmer lovbrudd ved sykehjem

 

Enkelte ansatte ved sykehjemmet Ammerudlunden i Oslo har jobbet 84 timer i uken uten overtidsbetaling, ifølge NRK. Sykehjemmet er tidligere holdt fram som et forbilde for privat omsorgsvirksomhet, og det har fått flere priser.

Sykehjemmet skal gjennom en årrekke ha benytte seg av turnuslister som bryter med arbeidstidsbestemmelsene. Noen av de ansatte har også brukt egne rom i kjelleren til å overnatte.

– Trodde det var lov

Karina Michelsen ledet Ammerudlunden fra 2002 til i fjor. Roy Ove Lyngstad har nå tatt over som daglig leder.

De to bekrefter at turnusen har vært slik siden 2002, men sier den ble satt opp slik etter ønske fra de ansatte. De trodde praksisen var lovlig så lenge det var frivillig, sier de.

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann, reagerer sterkt på opplysningene. Hun mener turnusen er oppsiktsvekkende og et brudd på norsk lov. Dessuten utgjør det en trussel mot pasientsikkerheten, sier hun.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mener saken høres ut som sosial dumping. Hun håper byrådet i Oslo rydder opp i forholdene.

Lager ny turnus

Adecco Helse sier de ser saken som svært kjedelig og beklagelig. De lange vaktene er en praksis som Adecco ikke vil være kjent med, skriver bemanningsselskapet i en pressemelding.

– Adecco Helse må erkjenne at det på dette sykehjemmet har vært gitt rom for at noen medarbeidere som ønsker det har fått jobbe lengre vakter enn det loven gir hjemmel for. Dette har vi nå umiddelbart tatt tak i, og ny turnus er etablert på sykehjemmet som gjøres gjeldende i løpet av 14 dager, skriver direktør Bård Kristiansen.

Det er i tillegg satt stopp for muligheten til å overnatte i kjelleren til saken avklares. Ledelsen skal nå få avklart med brannvesenet om rommene er forsvarlige å bruke med hensyn til ventilasjon og godkjent rømningsvei.

Adecco Helse skal ha kontrollert de fire andre sykehjemmene de driver for å sjekke at lignende lovbrudd ikke forekommer andre steder. (©NTB)

 

 

Annonse
Annonse