adecco2.jpg
Adecco-sjef Anders Øwre-Johnsen lover at alle ansatte skal opp på tarifflønn og at manglende overtidsbetaling skal etterbetales.

Adecco vurderer å droppe sykehjem

Publisert: 4. mars 2011 kl 08.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Stadig flere kommuner og bedrifter har den siste tiden meldt at de ikke vil fornye kontraktene med Adecco etter avsløringer av alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven, og selskapet har så langt mistet kontrakten på tre av sine fem sykehjem, og avventer granskingen av forholdene ved de to siste. Adecco-sjef Anders Øwre-Johnsen sier det er usikkert om Adecco vil satse videre på feltet.

– Når det gjelder sykehjem tror jeg vi skal tenke oss veldig nøye om før vi beveger oss inn i noen nye tilbud på området, og vi skal gå veldig grundig til verks i selskapet før det i det hele tatt er aktuelt, sier han.

Adecco har nå stanset alle nye anbud på drift av andre sykehjem, deriblant ved et sykehjem der Adecco var helt i sluttfasen i prosessen, forteller Øwre-Johnsen.

– Det er ikke sykehjemsdrift som er vår kjernevirksomhet, det er først og fremst bemanningstjenester, som utgjør 95 prosent av vår virksomhet, påpeker han.

Kartlegge sosial dumping

Det var NRK som i midten av februar avslørte at ansatte ved Ammerudlunden sykehjem i Oslo hadde jobbet inntil 84 timer i uka uten overtid og sovet i bomberommet mellom vakter.

Senere ble det avslørt lignende forhold også ved Adeccos sykehjem Midtåsen i Oslo og Greverud i Oppegård. Adecco har mistet kontrakten ved alle disse tre sykehjemmene. Granskingen pågår fremdeles ved sykehjemmene Kleppestø i Hordaland og Klæbu i Sør-Trøndelag.

Saken fortsetter under annonsen

– Så langt er det ikke funnet så omfattende lovbrudd her som på de andre sykehjemmene, men vi får se hva konklusjonene blir. Vi har kun to valg, hvis konklusjonen blir at bruddene kvalifiserer til heving av avtalen, så skal vi godta det, hvis ikke skal vi lage Norges beste sykehjem. Det er den eneste muligheten vi har. Så må vi lykkes med det først, før vi begynner å tenke på noen flere, sier Øwre-Johnsen.

Lover tariff

Adecco-sjefen varslet torsdag at alle ansatte skal opp på tarifflønn og at manglende overtidsbetaling skal etterbetales. Samtidig er advokat Jan Fougner hentet inn for å lede en ekstern gransking av lønns- og arbeidsforholdene i selskapet. Granskingen er ventet å ta to til tre måneder og basere seg på intervjuer med ansatte, innsamling av data, timelister og e-poster. Fougner skal rapportere direkte til morselskapet i Sveits.

– Det er svært alvorlige forhold som så langt er avdekket. Det er arbeidstidsproblemer og manglende overtidsbetaling innenfor Adecco Helse, i tillegg er det indikasjoner på manglende overtidsbetaling også i deler av Adecco Stab, sier Fougner.

Øwre-Johnsen ville ikke kommentere om flere ansatte må gå på grunn av skandalen, eller om han selv vurderer sin stilling.

– Vi må avvente granskingen før vi kan trekke konklusjoner her, sier han. Han hevder samtidig at det ikke er riktig at den sveitsiske toppsjefen i Adecco, Patrick De Maeseneire, skal ha uttalt at alle som har visst om ulovlighetene i Norge, vil miste jobben.

Så langt har bare direktør for Adecco Helse, Bård Kristiansen, måttet gå etter avsløringene.

Saken fortsetter under annonsen

Tjente minimalt

Ifølge Øwre-Johansen har Kristiansen forklart at de lovstridige lange vaktene i stor grad ble satt opp fordi de ansatte selv ønsket å jobbe på den måten. Sykehjemmene har i stor grad vært bemannet av utenlandske sykepleiere og hjelpepleiere.

– Det er en kjensgjerning at de som reiser langt for å komme til Norge og tjene penger, de har et ønske om å jobbe mye. Men vi har et ansvar for at det skjer på en forsvarlig måte og at lover og regler ikke brytes.

Han tror Adecco kunne ha løst situasjonen ved å søke om dispensasjon fra Arbeidstilsynet og ha ansatt flere folk.

– Det fortvilende er at for Adecco hadde det vært mulig å løse driften på lovlig måte uten særlig større kostnad, vi har tjent mye mindre på de ulovlige vaktene enn man kan få inntrykk av, sier Øwre-Johansen. (©NTB) (©NTB) (©NTB)