Annonse
ingalill_olsen_.jpg
Stortingsrepresentant og leder i Finnmark Arbeiderparti, Ingalill Olsen, som har ledet arbeidet med det nye kommuneprogrammet, bekrefter at partiet er på glid i spørsmålet om tvangssammenslåing.

Ap-utvalg vil ha kommunetvang

I skyggen av Jonas Gahr Støres mye omtalte integreringsutvalg er Arbeiderpartiet i ferd med å gjøre helomvending i det betente spørsmålet om kommunesammenslåing, skriver Klassekampen fredag.

Selv om mange Ap-topper har argumentert åpent for tvangssammenslåing, har partiets vedtatte politikk vært at kommunesammenslåing skal skje frivillig.

Onsdag fikk Aps landsstyre framlagt det nye utkastet til kommunalpolitisk plattform for partiet. Der reduseres frivillighetslinjen til en «hovedregel», som kan overskrides dersom «regionale hensyn» tilsier det.

I tillegg går partiet inn for å styrke de økonomiske insentivene for at kommuner skal slå seg sammen frivillig. Debatten i programkomiteen skal ha stått om hvorvidt man skulle gå enda lenger i retning tvangssammenslåing, men vurderingen fra partiledelsen er at man bør bruke god tid på saken slik at operasjonen blir godt forankret i partiorganisasjonen lokalt.

Stortingsrepresentant og leder i Finnmark Arbeiderparti, Ingalill Olsen, som har ledet arbeidet med det nye kommuneprogrammet, bekrefter overfor Klassekampen at partiet er på glid.

– Men jeg er først og fremst på frivillighetslinjen. Målet må være at kommunepolitikerne skal ville slå seg sammen med naboene, sier hun.

Senterpartiet har også fått gjennom en formulering i Soria Moria om at bruk av tvang er uaktuelt i denne stortingsperioden, og så sent som i høst sa Liv Signe Navarsete til Klassekampen at det er utenkelig for Sp å sitte i en regjering som går inn for tvangssammenslåing. (©NTB)

 

Annonse
Annonse