Annonse
analyse_forst__.jpg
Når det står som liv og sekundene teller, kan en såkalt analytisk tilnærming til beslutninger bære galt av sted, ifølge forsker.

Bruker intuisjonen i kriser

Når det står som liv og sekundene teller, kan en såkalt analytisk tilnærming til beslutninger bære galt av sted. Det mener Thorvald Hærem, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI.

Hærem jobber sammen med Forsvaret for å finne ut hvilke egenskaper og handlingsmønstre som fungerer best for ledere som skal takle ekstremt stress.

Hærem sier til Dagens Næringsliv at analytiske personer for kan bli for regelbundne og lete etter prosedyrer de kan følge. De kan ofte være mer presise enn de intuitive, men dersom de bommer på regelen eller prosedyren kan feilen bli veldig stor. Ifølge Hærem har en intuitiv tilnærming større sjanse for å treffe sånn noenlunde.

For de erfarne

Førsteamanuensisen baserer seg på egen og internasjonal forskning når han uttaler seg, men anbefaler ikke å bruke intuisjon for enhver pris. I kriser fungerer intuisjonen best blant folk som er eksperter på sine felt. Uerfarne personer bør heller søke harde fakta.

Bjørn T. Bakken har i forbindelse med et doktorgradprosjekt på Handelshøyskolen BI testet 74 studenter og 33 krigsskolekadetter i kriseledelse via et PC-spill som simulerer katastrofer. Forskerne finner at personer som har en intuitiv stil presterer best, skriver Dagens Næringsliv.

Gammel kunnskap

Selv om Forsvaret er kjent for å ha rikelig med regler og prosedyrer, kommando og kontroll, har de også erkjent at alt ikke kan planlegges. I et intervju i Ukeavisen Ledelse har tidligere sjefspsykolog i Forsvaret Carl-Erik Grenness vist til at krig er interaksjon, og at man allerede i første møte med fienden kan måtte kaste planene.

Planlegging er ifølge Grenness trening i å tenke alternativer, men man må ikke binde seg så sterkt til planene at man lukker seg for alternativer. Med basis i 150 år gamle teorier fra den strategiske tenkeren Carl von Clausewitz, viser psykologen til at ledere i uforutsette situasjoner må ta beslutninger basert på egne erfaringer, verdier og dømmekraft.

I krig, som i ekstreme kriser, må beslutninger fattes umiddelbart, med liten tid til å undersøke og tenke gjennom situasjonen.

Annonse
Annonse