Annonse
hille.jpg

Den blålilla damen

I forbindelse med forvandlingen av Oslo Børs fra litt tunge og mørke kontorer til et åpnet og lys kontormiljø i 2002 ble all kunsten satt på lager, deriblant «den blålilla damen». Hun skiller seg kraftig ut fra de øvrige kunstobjektene som børsen har ervervet eller fått i gave gjennom årenes løp, forteller Hille Kronstad, HR-sjef på Oslo Børs. Både som kvinne og skulptur står hun i sterk kontrast til de alvorlige mannsportrettene som det finnes mange av.

– Kanskje derfor engasjerte jeg meg i å få slutt på hennes bortgjemte lagertilværelse og å få henne inn lokalene våre igjen etter rehabiliteringen. Det var nok delte meninger om hvorvidt hun var en forskjønnelse av miljøet, men det er bra når kunst skaper debatt, engasjement og vekker følelser, sier Kronstad.

HR-sjefen har sørget for at skulpturen har fått en plassering i nærheten av hennes egen kontorplass.

– Når står hun nå der i all sin prakt og livner opp et forøvrig nokså nøkternt kontormiljø. For meg utstråler hun en fin kombinasjon av både klokskap, styrke, myndighet og femininitet. En rak holdning som forsterkes gjennom hodeplagget, et åpent ansikt med et direkte blikk, en sensuell munn og en frodig byste. Blåfarven med et innslag av lilla symboliserer for meg både konsentrasjon og kreativitet, og begge deler kan jo trenges i en børsverden der konkurransen bare øker. Plasseringen over vannkilden i rommet gjør at vi treffer hverandre flere ganger daglig. Et møte jeg setter stor pris på hver gang. 

Kronstad har imidlertid ikke funnet ut hvem som er kunstneren bak verket.

– Kanskje kan denne spalten bidra til å spore opp vedkommende som har gitt form og farge til den flotte damen? lurer Kronstad.

I motsetning til damen har det gått verre med portrettene av tidligere børsdirektører som før ombyggingen så ned fra veggen med alvorlige blikk. De ble det ikke plass til. Derimot kan gjester og ansatte på børsen glede seg over noen fine, gamle malerier av børsbygningen i forskjellige årstider, samt sjøfartsbilder som minner om Norges storhetstid som sjøfartsnasjon som smykker kantinen i dag. 

– Vi har også noen store malerier på børsen av gamle markedsplasser og torg. De er verdige og flotte og minner oss om hva børsen egentlig er, sier Kronstad.

Kunst på jobb
Annonse

Kunst på jobb
Annonse