Annonse
erna_solberg_fo.jpg
PROTESTERER: Erna Solberg ønsker en annen sammensetning av kommisjonen som skal undersøke terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya.

Erna la inn protest

Ifølge VG måtte Erna Solberg selv be om å bli tatt med på råd før regjeringen utnevner 22. juli-kommisjonen.

Nå har hun lagt inn protest. Solberg er redd for at kommisjonen blir for knyttet til departementer, etater og regjeringen selv.

- Jeg har gitt mine synspunkter. Noen av dem har vært svært tydelige, og noen er mer generelle, sier Erna Solberg til VG.

Etter det avisen kjenner til skal regjeringen vurdere å be en dommer fra Høyesterett til å lede kommisjonen. En tidligere politimester blir etter all sannsynlighet spurt om å være utvalgsmedlem.

Høyre er kritisk til begge. Årsaken er blant annet at saken mot Anders Behring Breivik kan havne i Høyesterett, og at et habilitetsproblem derfor kan oppstå. Partiet er også i mot at en jurist skal lede utvalget, siden dette ikke er et granskningsutvalg. En tidligere politimester er dessuten for nært knyttet opp til politiet, mener Solberg.

– Norge er et lite land, og folk som har jobbet etater tidligere har ofte en aksje i hvordan det er tenkt. Derfor er det viktig å få inn et utenforperspektiv, sier Solberg til VG.

Annonse
Annonse