istock_00000064.jpg

Fortrinnsrett

Publisert: 31. oktober 2011 kl 09.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Svar: En arbeidstaker som er sagt opp av arbeidsgiver på grunn av virksomhetens forhold, typisk ved en nedbemanning, vil ha fortrinnsrett. Vi antar derfor at dette er tilfelle for deg. Reglene om slik fortrinnsrett følger av arbeidsmiljøloven § 14-2.

At du har "fortrinnsrett" betyr at arbeidsgiver ikke har rett til å ansette hvem han vil utenfra dersom det skulle oppstå nye stillinger i virksomheten, men at han først må spørre deg eller en annen med fortrinnsrett om du vil ha den. Forutsetningen for dette er altså at det er en stilling du er kvalifisert for.

Formålet med bestemmelsen er å forhindre at arbeidsgivere benytter seg av kortvarige driftsinnskrenkninger for å skifte ut enkelte ansatte. Fortrinnsretten innebærer altså en begrensning i det alminnelige utgangspunkt, nemlig at det er opp til arbeidsgiver hvem han vil ansette i sin virksomhet.

For at bestemmelsen skal komme til anvendelse må arbeidstakeren ha vært ansatt i virksomheten i til sammen minst 12 måneder i de to siste år. I tillegg gjelder bare fortrinnsretten en stilling som du må anses kvalifisert for. Hva som ligger i dette kvalifikasjonsbegrepet er nærmere presisert i lovens forarbeider og i rettspraksis. Utgangspunktet ved vurderingen er at du må inneha de krav til kompetanse og personlig egnethet som er nødvendige for stillingen. Slike krav fremgår ofte av stillingsannonsen. Sagt med andre ord må du må ha de ferdigheter som normalt forutsettes for det aktuelle arbeid. Likevel kan ikke arbeidsgiver kreve at de faglige og personlige egenskapene ligger på et høyere nivå enn det som må anses som normalt eller gjennomsnittlig for vedkommende stilling. Arbeidsgiver kan derfor som hovedregel ikke la være å ansette deg fordi det finnes andre mer kvalifiserte søkere.

Videre vil ikke fortrinnsretten utløses før arbeidsgiver faktisk skal foreta en ny ansettelse. Det at det for eksempel er et udekket arbeidskraftsbehov i bedriften, vil således ikke være av betydning.

Fortrinnsretten vil gjelde fra det tidspunkt du ble oppsagt og i ett år fra oppsigelsesfristens utløp. Dette innebærer at fortrinnsretten løper fra dato for oppsigelsen, men likevel slik at oppsigelsestidens utløp danner utgangspunkt for det ene året du vil være fortrinnsrettberettiget.

Dersom det er flere som har slik fortrinnsrett etter en nedbemanning, kan heller ikke arbeidsgiver fritt velge hvem av dere som skal få tilbudet. Prioriteringsrekkefølgen skal da være den samme og basert på de samme utvelgelseskriterier som de som ble foretatt i nedbemanningen.

Saken fortsetter under annonsen

Dersom du som fortrinnsrettberettiget får tilbud om arbeid i en passende stilling må du akseptere dette innen 14 dager. Dersom dette ikke gjøres vil fortrinnsretten falle bort slik at du ikke lenger vil være fortrinnsrettsberettiget om det senere skulle oppstå nye ledige stillinger i bedriften.

SBDL v/adv flm Ine Hagen