Annonse
siri_hatlen.jpg
Siri Beate Hatlen trekker seg som administrerende direktør for Oslo Universitetssykehus.

Hatlen: – Manglet styrets tillit

Mange måneders strid om innsparinger på 500 millioner i år og uenighet om en økonomisk langtidsplan førte til hennes avgang.

Siden juni 2009 har hun arbeidet med norgeshistoriens største og mest omfattende fusjonsprosjekt, sammenslåingen og integrasjonen av Aker sykehus, Rikshospitalet – inkludert Radiumhospitalet – og Ullevål sykehus.

Hatlen trekker seg grunnet uenighet med styrets flertall om veien videre og de økonomiske rammene.

– I så krevende spørsmål må administrerende direktør ha den fulle tillit fra et samlet styre, hvilket jeg ikke opplever er tilfellet, sier Hatlen i en pressemelding.


Hastemøte

Beslutningen om å fratre gjorde hun i samråd med styreleder Göran Stiernstedt på et møte onsdag i forrige uke. Søndag kveld informerte han om dette på et ekstraordinært styremøte.
Formelt fratrådte hun mandag 6. juni, samtidig som viseadministrerende direktør Jan Eirik Thoresen ved Oslo universitetssykehus ble konstituert som ny leder.

– Dette har vært en fantastisk jobb å ha. Det har vært krevende, men et privilegium å få lov til å lede en organisasjon med så mange dedikerte og kompetente mennesker. Det å forene ulike sykehuskulturer, å få det til å fungere som ett sykehus og ikke fire, har vært krevende, men samtidig veldig inspirerende, sier Siri Hatlen til NTB.

Den avtroppede sykehusdirektøren er veldig stolt over det de har fått til så langt.


– Fått til mye

Toppsjef Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst, som er foretaksnivået over Oslo universitetssykehus (OUS), takker Hatlen for innsatsen og sier hun har fått til mye på kort tid. Mikkelsen hevder at OSU er på rett vei til å innfri visjonen om å bli et av Nordens mest moderne sykehus.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) ville mandag ikke kommentere Hatlens avgang, men viste til Helse Sør-Øst som det riktige organet.

Opposisjonen på Stortinget mener det står stor respekt av Siri Hatlens avgjørelse om å trekke seg som sykehusdirektør.

– Hun har hatt umulige økonomiske rammer å forholde seg til. Dette er et meget sterkt signal om at situasjonen i Oslo, med sammenslåingen med Helse Sør og Helse Øst, går på helsa løs for pasientene, sier KrFs helsepolitiske talskvinne Laila Dåvøy.


– Statsråden har ansvaret

Ifølge Dåvøy er det helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) som har hovedansvaret for situasjonen som har oppstått ved Oslo universitetssykehus.

Også Fremskrittspartiets Per Arne Olsen beklager at Siri Hatlen har sagt opp stillingen som direktør ved Oslo universitetssykehus.

– Norge har mistet en sykehusdirektør som ikke har vært en logrende hund for regjeringen og helseforetaket, men som har satt pasienten i fokus, sier han.

Lederen i Stortingets helse- og omsorgskomité, Bent Høie (H), mener det står stor respekt av Hatlens avgjørelse.

– Hun har åpenbart ment at det var umulig å gjennomføre påleggene uten at det går utover pasientene, kapasiteten og kvaliteten ved sykehusene. Nå må helseministeren svare på om det fortsatt er mulig å gjennomføre disse omstillingsprosessene uten at det får slike konsekvenser, sier han til NTB.
Annonse
Annonse